EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

De EU heeft ernstige beschuldigingen geuit tegen Rusland. Ze zouden cyberaanvallen uitvoeren om gegevens af te tappen om zo gericht valse informatie te kunnen verspreiden. De doelen: politici, journalisten en activisten.

De verklaring van de 27 EU-staten spreekt van "kwaadaardige activiteiten" die specifiek gericht zijn op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, andere politici, vertegenwoordigers van de pers en het maatschappelijk middenveld in de EU.

"Bedreiging voor democratische waarden"
Bij de cyberaanvallen probeerden de daders toegang te krijgen tot de persoonlijke accounts van de getroffenen of andere computersystemen. De EU laat er geen twijfel over bestaan dat zij gedeeltelijk Russische actoren achter deze aanvallen ziet. De lidstaten riepen Rusland op zich te houden aan de normen voor verantwoord overheidsgedrag in cyberspace. Aanvallen op internet zijn "onaanvaardbaar" omdat ze de "integriteit en veiligheid, democratische waarden en principes" van EU-landen bedreigen.

Rusland zelf ontkent alle aantijgingen. 

De EU kondigde aan dat ze het probleem zou blijven aanpakken en "verdere stappen zou overwegen". De verklaring van de lidstaten liet echter open welke maatregelen genomen zouden worden.