'Andersdenkende' (49) doodt verkoper uit woede over mondkapjesplicht

Een medewerker (20) van een pompstation maakte een man zonder mondkapje attent op de geldende coronaregels. Hij kwam terug met een revolver en schoot de jonge man dood. Tegen de 49-jarige werd een arrestatiebevel wegens moord uitgevaardigd. 

Een 49-jarige zou in een tankstation een kassamedewerker hebben neergeschoten nadat hij hem eerder die avond attent maakte op het verplicht dragen van een mondmasker. De man uit Idar-Oberstein in Rijnland-Palts stoorde zich zo aan dit voorval, dat hij bij thuiskomst een revolver in zijn zak stak en opnieuw naar het tankstation reed om de 20-jarige verkoper te provoceren, volgens de openbare aanklager Kai Fuhrmann.

Volgens de eerdere onderzoeken was de 49-jarige zaterdagavond rond 19.45 uur zonder mondkapje de verkoopruimte van het tankstation binnengekomen en had twee sixpacks bier op de toonbank bij de kassa gezet. De kassamedewerker wees de man op de maskerplicht, waarop de man zei dat hij zijn masker was vergeten en verliet het pompstation terwijl hij dreigend zijn hand opstak.

Om 21.25 uur verscheen hij weer bij het tankstation - dit keer droeg hij een mond- en neusbescherming, nam nog een sixpack bier en ging naar de kassa. "Daar zette hij het masker af", zei Fuhrmann. De verkoper had de man opnieuw geadviseerd om aan de maskerplicht te voldoen. De dader trok vervolgens de revolver en schoot de 20-jarige 'van voren in het hoofd' neer.

Op basis van de opnames van de bewakingscamera's konden de rechercheurs snel een foto van de verdachte publiceren en een grote klopjacht organiseren. Vanwege de vuurwapengevaarlijkheid van de man waarschuwde de politie dat men geen lifters moest meenemen in het gebied van de moord.

De politie heeft gedurende de nacht met speciale eenheden en een helicopter naar de voortvluchtige gezocht. De politie kreeg talloze meldingen, alle sporen werden gecontroleerd waaronder enkele zeer specifieke verwijzingen naar een 59-jarige man uit Idar-Oberstein. Deze man bevond zich in een restaurant, maar bleek niet de gezochte verdachte te zijn.

De verdachte is zondagochtend rond 8.40 uur aangehouden op het terrein van de politie in Idar-Oberstein. "We gaan ervan uit dat hij zich wilde overgeven", zei Triers politiechef Friedel Durben. "Dit is absoluut een speciaal geval: we hebben noch op het politiebureau van Trier noch in de deelstaat Rijnland-Palts zo'n daad gehad die een verband met Corona suggereert."

De aangehouden dader bekende het feit. Wat het motief betreft, stelt hij dat de coronapandemie hem zwaar weegt. Hij voelde zich in een hoek gedrukt en "zag geen andere uitweg" dan een voorbeeld te stellen. Het slachtoffer leek hem "verantwoordelijk voor de algehele situatie omdat hij de coronaregels had gehandhaafd", zei Fuhrmann. De vermeende dader getuigde dat hij de coronamaatregelen niet wil naleven.

Burgemeester Frank Frühauf  was zeer aangeslagen "Het is een ongelooflijke, vreselijke misdaad die hier in Idar-Oberstein heeft plaatsgevonden". Dit is ook terug te zien in de grote bezorgdheid van de lokale bevolking. Velen hebben bloemen en kransen bij het tankstation neergelegd. "Je kunt zo'n daad met niets vergelijken. Het zal even duren voordat je ermee in het reine komt", zei hij.