Kabinet lamgeslagen na vertrek Kaag: 'We zitten in een moeilijke fase'

Leden van het demissionaire kabinet reageren lamgeslagen op het vertrek van Sigrid Kaag (D66) uit de ministersploeg. "We zitten in een moeilijke fase’’, zegt vicepremier Hugo de Jonge. Op de vraag aan D66-minister Wouter Koolmees of hij zich verraden voelt door coalitiegenoot ChristenUnie, zegt hij: "Ik heb er allerlei gevoelens over, maar laat ik dat maar voor mezelf houden.’’ Meer hierover bij het AD.

Volgens CU-minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) hebben de Tweede Kamerleden ‘het grondwettelijke recht’ om een oordeel te vellen over het kabinetsbeleid. Dat CU de motie van afkeuring steunde, wil niet zeggen dat Kaag van hen weg moest. "Mijn collega heeft daar haar conclusies aan verbonden. Dat heeft ze heel respectvol gedaan. Wat er gisteren is gebeurd, vind ik persoonlijk wel heftig’’, aldus Slob. 

Mark Rutte wil niet inhoudelijk reageren. "De feiten liggen zoals ze liggen’’, zegt hij vanmorgen. "We gaan nu hard werken aan de formatie." Kaag blijft gewoon aan als D66-leider en schuift van het weekend aan bij formatiebesprekingen waarvoor Remkes een locatie in Hilversum heeft geregeld. Haar post als demissionair minister van Buitenlandse Zaken wordt tijdelijk waargenomen door haar partijgenoot Tom de Bruijn, die nu al minister voor Buitenlandse Handel is.