Frankrijk schorst meer dan 3000 zorgverleners onbetaald door geen C19-vaccinatie

Vanaf deze week geldt er in Frankrijk een verplichte C19-vaccinatie voor verplegend en gezondheidspersoneel. Wie nog niet is gevaccineerd krijgt een schorsing aan zijn broek.

Een dag nadat de verplichte vaccinatie voor verplegend en reddingswerkers van kracht is geworden zijn er ongeveer 3.000 niet-gevaccineerde mensen in Frankrijk onbetaald op non-actief gezet. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran gaf als reden aan dat de betrokken personen woensdag nog geen bewijs van een eerste vaccinatie tegen het coronavirus hebben kunnen overhandigen. "Iedereen die met zieke en zwakke mensen in klinieken of tehuizen werkt, wordt nu gevaccineerd", benadrukte de minister in een tv-interview.

Enkele tientallen werknemers in de zorg hebben zelf ontslag genomen, aldus minister van Volksgezondheid Véran. "Maar velen willen zich nu toch laten vaccineren, omdat zij beseffen dat vaccinatie echt verplicht is", legde hij uit. Patiënten zullen er niets van merken, de zorg gaat gewoon door, volgens de minister.

In totaal moeten 2,7 miljoen mensen zich nog verplicht laten vaccineren tegen COVID-19, aldus Véran. Hieronder bevinden zich ziekenhuispersoneel, verpleeghuispersoneel en brandweerlieden. Ze moeten sinds woensdag 15 september zich tenminste één keer hebben laten inenten en vanaf half oktober twee keer. Zo niet, dan worden hun contracten opgeschort en hun salarissen niet uitbetaald.

In feite zouden de cijfers hoger kunnen liggen dan Véran nu vermeldt. In ongeveer 15 openbare ziekenhuizen alleen al zijn 1500 personeelsleden geschorst, zei hij. De huidige getroffenen zijn vooral werkzaam in ondersteunende functies, er is zeer weinig medisch personeel onder de niet-gevaccineerden, aldus de minister.

Wat de pandemie betreft, is er ook goed nieuws voor de Fransen. De situatie is "aanzienlijk verbeterd" als gevolg van de massale vaccinaties en de naleving van de 'afstand houden' regel. Momenteel zijn er gemiddeld ongeveer 10.000 nieuwe positief getesten per dag, dat is 30% minder dan in de voorgaande week, aldus Véran. Ook het aantal patiënten op de intensive care is dalende.