Neo-nazi en KKK fanboy gearresteerd na maken van 4 radioactieve pijpbommen

Een Franse student die geobsedeerd is door neo-nazi's en de Ku Klux Klan is gearresteerd nadat bleek dat hij op school vier pijpbommen had gemaakt welke hij had gevuld met uranium dat hij op eBay had gekocht.

De 26-jarige man, die niet bij naam is genoemd, werd vorige week gearresteerd in de stad Colmar. De arrestatie werd voor het eerst gemeld door Le Canard Enchaîné, een satirisch weekblad dat ook hard nieuws publiceert. De details van de zaak werden bevestigd aan VICE World News door een politiefunctionaris in Parijs

Bij een huiszoeking in het huis van de verdachte vond de politie grote hoeveelheden neonazi-materiaal en een Ku Klux Klan-kap en -mantel van een illegale Duitse KKK-groep, die vanaf Colmar slechts een paar kilometer over de grens is gevestigd.

"De verdachte stond niet zelf op een signaleringslijst, maar we controleren zijn contacten met andere neonazistische groeperingen in zowel Frankrijk als Duitsland”, zei de politiefunctionaris. "Hij heeft zijn sympathie voor Neo-Nazi en KKK toegegeven aan de recherche, het zou geen probleem moeten zijn om te bepalen of hij op zichzelf handelde."

"Dit is een kwestie die in behandeling is bij politie en openbare aanklagers, maar het team voor gevaarlijke stoffen van de CMIR [Mobile Radiological Intervention Cell] in Colmar heeft de aanwezigheid van radiolactief materiaal in meerdere geïmproviseerde apparaten gerapporteerd aan de nationale database in Parijs", zei de politiefunctionaris, die werkt bij de afdeling terrorismebestrijding en anoniem wil blijven.

"Er zijn voldoende redenen om een verband te leggen tussen de verdachte, die in hechtenis zit, en extreemrechtse ideologieën, de lokale autoriteiten doen onderzoek hiernaar en hebben contact opgenomen met nationale databases en veiligheidslijsten voor mogelijke gevaarlijke associaties met extreemrechts."

Op 26 augustus belden onderwijzers de politie nadat de student, waarvan bekend is dat hij kampt met zware persoonlijke problematiek, aan zijn klas had verteld dat hij met succes vier pijpbommen had gebouwd en ze had afgevuld met radioactief materiaal dat hij op eBay had gekocht.

Na aankomst op de school, een beroepsopleiding centrum voor volwassenen, stelde de politie vast dat tenminste drie van de apparaten volledig functionerende bommen waren. Hierop werd de explosievenopruimingsdienst ingeschakeld die tot de conclusie kwam dat de bommen ook radioactief materiaal bevatten, en werd er begonnen met speciale opruimingsprocedures. Er is geen lekkage van radioactief materiaal of gevaar voor de gemeenschap geweest, maar een explosie zou aanzienlijke risico's hebben opgeleverd, zei de politiefunctionaris.

"De grootste zorg was natuurlijk dat de bommen functioneel waren", zei de dienst. "Dus de primaire dreiging is de conventionele explosie. Het materiaal in de bommen, was radioactief en zou kostbare en tijdrovende opruimprocedures gaan vergen."

De politiefunctionaris weigerde de exacte samenstelling van het radioactieve materiaal te beschrijven, maar uraniumerts is in de VS te koop op eBay.