Saleh blijft Taliban bestrijden vanuit Panjshir-vallei na moord op zijn broer

Na de verovering van Kabul door de Taliban vestigde de Afghaanse vice-president Saleh zich in de Panjshir-vallei en organiseerde daar vandaan het verzet tegen de Taliban. Nu hebben de islamisten blijkbaar de broer van de politicus in Punjir vermoord.

De Taliban hebben volgens DPA de broer van de voormalige Afghaanse vice-president Amrullah Saleh vermoord. Dat maakte zijn neef Schuresch Saleh bekend aan DPA. Volgens deze informatie haalden Taliban-strijders de broer genaamd Rohullah Asisi uit de auto bij een controlepost in de provincie Punjir en schoten hem neer. De Taliban gaven aanvankelijk geen verklaring.

Saleh riep zichzelf vorige maand uit tot wettig zittend staatshoofd nadat president Ashraf Ghani naar het buitenland was gevlucht. Na de val van de hoofdstad Kabul en de machtsovername van de Taliban medio augustus bouwde hij samen met militieleider Ahmad Massoud het National Resistance Front (NRF) in de Punjir-vallei. De exacte huidige verblijfplaats van Saleh is onbekend.

De afgelopen dagen waren er video's uit de Panjshir-vallei te zien dat honderden families met hun bezittingen de vallei probeerden te verlaten. Het was aanvankelijk onduidelijk waarom. Twitteraars dicht bij het verzet meldden dat er sprake was van gedwongen huisuitzettingen. Een onafhankelijke beoordeling van wat er in de vallei gebeurt, is moeilijk. De telefoonverbindingen werken niet. Het militaire offensief van de Taliban maakt het moeilijk om voedsel in de vallei af te leveren. Zaterdag circuleerde een video die zou moeten laten zien hoe militante islamisten het vuur openen op een gearresteerd persoon.