Na een openhartig partijcongres kan CDA-leider Hoekstra door

CDA-leider Wopke Hoekstra moet de boel bij elkaar zien te houden in een jaar vol tegenslagen. Het cruciale partijcongres verliep zaterdag kalm, maar Hoekstra krijgt wel huiswerk om mee te nemen naar de formatietafel.

Hoekstra doorstond zijn eerste partijcongres als leider met zo'n duizend leden vrij soepeltjes. Natuurlijk was er kritiek op de ‘kwestie-Omtzigt’, op de koers en cultuur van het CDA, op de formatie-inzet, de mislukte campagne en de manier waarop de partij met zijn waardevolle leden omgaat.

De partijleiding wilde een dikke streep zetten onder rampjaar 2021. In de zaal waren er twee kampen te onderscheiden: één kamp wilde uitgebreid terugblikken, liefst met gedetailleerde behandeling van iedere zwarte bladzijde, inclusief nieuwe excuses aan Omtzigt. Maar het overtreffende geluid was ‘we moeten door’. Hugo de Jonge verwoordde dit gevoel als volgt: "Je moet niet omkijken in bitterheid. We moeten samen schrijven aan een nieuw hoofdstuk."

De kritische CDAérs namen toch van de gelegenheid gebruik om zich te laten horen. "Waarom wil het CDA bijvoorbeeld wel met Rutte formeren - ‘de leugenaar des vaderlands’- en niet met twee linkse partijen?" vroeg een lid. Een ander lid stelde dat het CDA ‘moet werken aan de wederopbouw’. Ook Hoekstra’s slogan ‘Nu Doorpakken’ en zijn omstreden schaatsrondje in Thialf werden gehekeld als ‘fundamentele fouten’ die de politiek leider in de campagne maakte. 

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij erkende dat er ‘fout op fout’ gestapeld is door het CDA, Hoekstra ging eveneens door het stof. In zijn speech erkende hij dat ‘de eenheid ver te zoeken was’ en dat het CDA ‘van zichzelf verloren heeft’. "Ik kijk ook kritisch naar mezelf. Was ik voldoende voorbereid? Kon ik onze eigenheid voldoende over het voetlicht brengen? Nog los van de uitglijders als het schaatsfilmpje en de WW.” Lees meer bij de Gelderlander.