België: IC's moeten 25% van hun bedden reserveren voor COVID-19 patiënten

De Belgische ziekenhuizen moeten weer opschalen naar fase 1A van het spreidingsplan, waarbij een kwart van de IC-bedden vanaf woensdag 15 september moet worden vrijgehouden voor COVID-19-patiënten. “We moeten Covid-patiënten beter spreiden over het land, maar sommige families verzetten zich en zeggen: ‘dan liever dat hij hier doodgaat’."

De oorzaak van het opschakelen is het stijgende aantal patiënten met COVID-19 dat moet worden opgenomen. België beschikt over tweeduizend intensivecarebedden. Daarvan moeten er dus vijfhonderd gereserveerd worden voor coronagerelateerde zorg. 

Een beslissing die moeilijk te verdedigen valt en er weer voor gaat zorgen dat de reguliere zorg op achterstand komt, volgens Hoofdarts Van Assche van het UZ Leuve. “Bovendien vallen in werkelijkheid nog meer dan een kwart bedden weg voor reguliere patiënten. De overheid houdt geen rekening met 'gesloten bedden' door personeelstekort. En ook dat levert na drie coronagolven een groot probleem op”, vertelt de hoofdarts bij Radio 1.

“De toename van ernstig zieke covidpatiënten in bepaalde regio’s zoals Brussel was volgens ons te vermijden. En dit heeft grote gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten.” De hoofdarts van UZ Leuven pleit dan ook voor de invoering van een algemene vaccinatieplicht. 

Dokter Philippe Jorens van het UZ in Antwerpen wil het niet laten komen tot een vaccinatieverplichting, maar hij begrijpt niet waarom mensen zich niet laten vaccineren.“Dat men kritisch is ten opzichte van vaccins, is menselijk”, zegt Jorens. “Maar ik zou ze eens willen meenemen naar onze IC om te tonen hoe erg de ziekte is als je niet gevaccineerd bent. En hoe je andere mensen kunt aansteken. We vinden het moeilijk dat het argument van de vrijheid om zelf te beslissen over vaccinatie zo veel vrijheid ontneemt van anderen. Onze kinderen worden verplicht gevaccineerd tegen polio voor de volksgezondheid. Ik zie geen groot verschil met het coronavirus.”

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vindt niet dat patiënten nu in de steek worden gelaten. Wel erkent hij dat er een grote achterstand is door uitgestelde zorg en dat die ook leed veroorzaakt. “We zouden patiënten alleen in de steek laten als we niet sterk genoeg optreden tegen het virus”, klinkt het. “De klacht van de ziekenhuizen is terecht, maar er is maar één goede oplossing: voorzichtig blijven, niet aankondigen dat morgen al alles voorbij is, meer vaccineren en nog even doorbijten.”