Tripwire-baas treedt af na controverse abortus-tweet

John Gibson, topman bij ontwikkelaar/uitgever Tripwire Interactive, treedt af als CEO na de controverse die ontstond rondom zijn tweet inzake een nieuwe abortuswet die in de Amerikaanse staat Texas onlangs werd aangenomen. Kort na de tweet lieten verschillende bedrijven al weten de samenwerking met Tripwire te staken omwille van de uitspraken van Gibson.

Afgelopen weekend liet John Gibson van Tripwire in een tweet weten dat hij trots is op het Amerikaanse Hooggerechtshof, nadat deze eerder de zogenaamde Texas Heartbeat Bill goedkeurde. De wet stuitte sinds zijn introductie op 11 maart van dit jaar al op veel weerstand.

Na Gibsons tweet lieten verschillende bedrijven weten niet langer geassocieerd te willen worden met Tripwire. Onder andere Shipwright Studios, mede-ontwikkelaar bij de titels Chivalry 2 en ManEater, liet weten niet langer te willen samenwerken. Andere partijen verbraken niet zozeer de banden met Tripwire maar distantiërden zich via social media van de uitspraken. Ook enkele bekende namen uit de industrie zoals Gears of War-protégé Cliff Bleszinski en God of War-director Cory Barlog uitten hun ongenoegen over de uitspraak op twitter.

Tripwire heeft als organisatie inmiddels zelf ook gereageerd op de commotie, de volledige verklaring kun je hier lezen. Het komt er op neer dat de uitspraken van Gibson alleen van hem zijn, maar tegelijkertijd wel het bedrijf in diskrediet brengen. Derhalve treedt Gibson per direct af als eindbaas en wordt dat stokje overgenomen door mede-oprichter Alan Wilson.

De Texas Heartbeat Bill is het eerste abortusverbod van zes weken in de VS, en het eerste dat zich berust op civiele in plaats van strafrechtelijke handhaving. De wet stelt een systeem in waarbij leden van het publiek abortusaanbieders kunnen aanklagen, waarbij de aanklagers 10.000 dollar kunnen ontvangen, naast de gerechtskosten, als ze winnen. De wet wordt beschouwd als een de facto verbod op abortus in Texas.

Waar voor veel mensen de schoen wringt is niet zozeer de periode van zes weken, wat vaak kort is nadat een zwangere vrouw haar menstruatie heeft gemist en voordat veel vrouwen überhaupt weten dat ze zwanger zijn. Veel advocaten, commentatoren en juridische functionarissen hebben vooral hun vraagtekens bij de civiele handhaving. Er zou een "premiejagerssysteem" kunnen ontstaan, dat volgens een advocaat zelfs een verkrachter zou kunnen toestaan een arts aan te klagen voor het bezorgen van een abortus aan een overlevende van seksueel geweld, en voor de verkrachter om een financiële beloning van 10.000 dollar op te strijken.