F1: Uitslag Grand Prix van Nederland

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Nederland gewonnen. De Nederlander was op Zandvoort met de Red Bull sterker dan de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Door de zege greep Verstappen opnieuw de leiding in het kampioenschap met drie punten voorsprong op Hamilton.

Verstappen startte vanaf poleposition en was meteen goed weg. De Nederlander kreeg Hamilton en Bottas achter zich aan, terwijl daarachter Antonio Giovinazzi terugviel van plek zeven naar negen, Fernando Alonso deed het veel beter en klom juist van negen naar zeven. Sergio Perez startte vanuit de pits en moest beginnen aan een lange inhaalrace. De Mexicaan was gestart op het harde rubber, maar remde er achter Nikita Mazepin vlakke kanten op en moest al vroeg stoppen voor nieuwe banden.

Verstappen liep al snel ruim drie seconden weg bij Hamilton die het tempo van de Nederlander niet kon volgen. Het was Hamilton die na 21 ronden als eerste van de toppers naar binnen kwam, een ronde later gevolgd door Verstappen. Dit gaf de leiding aan Bottas die zijn voorsprong langzaam maar zeker zag verdampen. Na een foutje in de 31e ronde ging Verstappen de Fin voorbij, waarna ook Mercedes-teamgenoot Hamilton voorbij rolde.

Hamilton voerde de druk op bij Verstappen, maar de Nederlander gaf geen krimp. Kleiner dan anderhalve seconde werd het gat niet en richting ronde veertig groeide het gat weer flink, te meer omdat Red Bull over de boordradio aangaf dat Verstappen alles moest geven. Het dwong Mercedes om Hamilton in ronde 40 opnieuw te stoppen, snel gevolgd door Verstappen. Hamilton kwam in verkeer terecht zodat hij niet kon profiteren.

Daarna probeerde Hamilton opnieuw het gat te dichten, maar Verstappen had tempo genoeg in de Red Bull om de Brit te pareren. Om een extra punt te pakken kwam Hamilton in de voorlaatste ronde binnen en hij greep de snelste ronde in de race. De strijd daarachter was veel intenser, want Perez kwam langzaam maar zeker naar voren en haalde zelfs de McLarens van Daniel Ricciardo en Lando Norris in om in de punten te eindigen. Bij die laatste inhaalactie raakten de Red Bull en de McLaren elkaar tweemaal.

Na 72 ronden werd Verstappen onder luid gejuich als eerste afgevlagd voor Hamilton en Bottas. Op een ronde achterstand eindigde Pierre Gasly met de AlphaTauri als vierde, voor de Ferrari van Charles Leclerc, de Alpine van Alonso, de Ferrari van Carlos Sainz, Perez, de Alpine van Ocon en Norris