Veel te drukke coronademonstratie Amsterdam, sfeer bleef 'gemoedelijk'

De Dam en een deel van het Damrak staan vol met demonstranten tegen de coronamaatregelen. De gemeente roept inmiddels op om niet meer te komen, omdat het er "te druk" is. Zo meldt AT5.

De organisatie verwachtte 50.000 deelnemers. Hoeveel het er inmiddels zijn is niet duidelijk, maar het zijn er volgens de gemeente dus te veel. "Het is te druk bij de demonstratie in het centrum. Sluit niet meer aan. Kom hier niet naar toe", twittert de gemeente.

Update 17.00 uur: De demonstratie/protestmars loopt op zijn einde. De sfeer is gemoedelijk gebleven ondanks het 'provocerend gedrag' van enkele demonstranten. Er lopen nog een aantal demonstranten rond in het centrum, maar het merendeel is huiswaarts.

Eerdere berichtgeving:

Baudet
De demonstranten gaan om 12.00 uur lopen. Ze lopen dan richting het Leidseplein. Een groot aantal verschillende protestgroepen doet met de demonstratie mee. Ook Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, is aanwezig. Hij heeft de afgelopen week meerdere keren zijn volgers opgeroepen om te komen.

Er wordt onder meer gedemonstreerd tegen het idee om coronabewijzen in te voeren voor horeca, musea en sportwedstrijden. Het eerste deel van de mars, die dus op de Dam begint, moet tot het Leidseplein in absolute stilte zijn. Daarna mag het geluid aan. De demonstratie eindigt om 15.00 uur.

Hekken
Vanwege de opbouw van het Concertgebouworkest is een deel van de Dam afgezet met zwarte hekken. Volgens organisator Michel Reijinga is dat geen belemmering. "Ik ben ervan op de hoogte en onze aanhang ook. We gaan aan de monument zijde staan en mogen uitwaaieren naar het Centraal Station en de Munt."

De gemeente had volgens de organisator geen bezwaar tegen de demonstratie. Dat was tijdens eerdere protestmarsen ook zo.