F1: Poleposition Verstappen voor eigen publiek

Max Verstappen start morgen tijdens de Grand Prix van Nederland van poleposition. De Nederlander reed met zijn Red Bull op het circuit van Zandvoort een tijd van 1.08,885 waarmee hij de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nipt voorbleef.

In het eerste deel van de kwaliciatie was al duidelijk dat het direct spannend zou worden, al was Mercedes het enige team dat op de mediums door wilde gaan naar het tweede deel. Tegen het einde van de sessie werd de baan aanmerkelijk sneller, waardoor er verrassende namen uit vlogen, namelijk Sergio Perez en Sebastian Vettel. Perez kon geen tijd meer neerzetten door de drukte op de baan, terwijl Vettel niet snel genoeg bleek. De Duitser werd in zijn laatste snelle ronde bovendien opgehouden door beide Haas-coureurs Nikita Mazepin en Mick Schumacher die de baan blokkeerden in een poging een gat te vinden voor hun ronde. Ook Robert Kubica kon uitstappen.

In Q2 gingen alle coureurs op de zachte banden naar buiten, waarbij Verstappen al zeer snel met een 1.09,0 iedereen liet zien dat er met hem niet te spotten viel. Richting het einde van de sessie veroorzaakte George Russell de eerste rode vlag van de kwalificatie door tegen het einde van de ronde achteruit door de grindbak te stuiteren en de bandenstapels te raken. De Brit kon op eigen kracht weg komen, maar was klaar voor de dag.

Na het groene licht duurde het niet lang voordat er een tweede rode vlag kwam. Williams-teamgenoot Nicholas Latifi ging iets te wijd en schoof van de baan de banden in. De bolide raakte hierbij fors beschadigd, maar het zorgde er voor dat de sessie niet meer hervat werd. Russell, Lance Stroll, Lando Norris, Latifi en Yuki Tsunoda konden uitstappen. Antonio Giovinazzi ging door naar het derde deel, maar niet zonder problemen, want het wiel rechtsvoor ging er zeer lastig af.

Verstappen ging in het derde deel opnieuw vroeg naar buiten en zette met een 1.08,923 in een niet perfecte ronde de snelste tijd neer, ruim voor Hamilton en Bottas. In de tweede run kwam Verstappen tot een 1.08,885 waarbij de DRS vanuit de laatste bocht niet open ging. Het bleek genoeg voor poleposition, want zowel Hamilton als Bottas kwamen niet meer aan de snelste tijd. Pierre Gasly reed naar een mooie vierde tijd, voor Charles Leclerc, Carlos Sainz, Giovinazzi, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo.