Kabinet denkt aan invoeren coronatoegangsbewijs voor horeca en musea

Wie naar een café of een museum wil, moet mogelijk vanaf eind van de maand bij de ingang laten zien dat hij of zij gevaccineerd is of getest is op corona. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag. Zo meldt het AD.

Het kabinet zal 14 september beslissen welke coronamaatregelen kunnen worden aangepast. Daarvoor wachten ze het gevraagde advies van het Outbreak Management Team (OMT) af. Die nieuwe maatregelen zullen dan op 25 september ingaan, in plaats van de eerder genoemde 20 september.

Hoewel de beslissing over het coronatoegangsbewijs nog niet is genomen, wil De Jonge wel vast  de Nederlanders waarschuwen dat ze zich erop moeten voorbereiden dat men straks overal een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De verplichte 1,5 meter afstand die iedereen van elkaar moet houden, kan dan komen te vervallen.

Dilemma
"We komen in een heel nieuwe fase van de pandemie”, volgens De Jonge. "85 procent van de 18-plussers is gevaccineerd. Maar bijna 2 miljoen mensen zijn nog niet voldoende beschermd. Dat leidt tot een dilemma. Die bijna 2 miljoen mensen kunnen nog voor behoorlijk wat ziekenhuisopnames zorgen als er veel mensen tegelijkertijd corona krijgen. Dat kan leiden tot een nieuwe piek in de ziekenhuizen. Dat kunnen we de zorg niet nog een keer aandoen. De rek is eruit in de zorg. Maar de rek is er ook uit in de samenleving die af wil van alle coronamaatregelen.’’

Vaccinatieplicht
De Jonge benadrukt nogmaals dat het kabinet niet voor een vaccinatieplicht is. "Maar we moeten wel een indringend gesprek voeren over vaccinatie. De groep die er niet voor kiest, is te groot. Die 15 procent zorgt voor een dilemma. Door die groep zijn er nog steeds behoorlijke beperkingen nodig om te voorkomen dat ziekenhuizen weer overbelast worden.’’