Hooggerechtshof: 'VS moet migrantenbeleid Trump volgen'

Het Amerikaanse hooggerechshof heeft in hun wijsheid besloten dat het migrantenbeleid van voormalig president Donald Trump in ere hersteld moet worden. De regering van de huidige president, Joe Biden, wilde juist af van dit beleid, maar overtrad hiermee federale wetten volgens zes van de negen rechters.


Amerikaanse migrantencrisis (Bron: YouTube/CBS)

Trump's beleid, in de volksmond 'Blijf in Mexico' genoemd, houdt in dat migranten die asiel in de Verenigde Staten willen aanvragen hun aanvraag in Mexico moeten afwachten. Mexico is immers een 'veilig land'. De regering van Biden moet nu hun best doen om dit beleid weer op te starten.

Het beleid van de regering Biden houdt in dat de grens open staat voor migranten/asielzoekers en dat zij in de VS hun aanvraag in vrijheid mogen afwachten. Dit beleid was voer voor de grensstaten om protest aan te tekenen, aangezien de tienduizenden migranten in hun steden in de anonimiteit verdwijnen wat uiteindelijk leidde tot de almaar voortdurende 'border crisis'.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) gaat schoorvoetend, maar onder protest, akkoord met deze uitspraak van het toprechters. In een verklaring melden zij dat ze al contact gezocht hebben met de Mexicaanse autoriteiten.

"DHS blijft zich inzetten voor het bouwen van een veilig, ordelijk en humaan immigratiesysteem dat onze wetten en waarden handhaaft. DHS blijft personen verwerken in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving en onze missie. In overeenstemming met de titel 42 van de CDC voor de volksgezondheid, blijft het DHS alleenstaanden en gezinnen uitzetten die aan de zuidwestgrens worden aangetroffen."

De rechtszaak, aangespannen door grensstaat Texas en Missouri, beweerde dat sommige van de vrijgelaten migranten misdaden zouden begaan in deze staten, dat het zou leiden tot een toename van mensenhandel en dat het zou leiden tot hogere kosten voor de staten op gebieden als onderwijs en gezondheidszorg.

De aantallen migranten die via de zuidelijke grens de VS binnenkomen is dit jaar al met tweehonderd procent gestegen. Alleen al in de maand juli zijn 200.000 migranten opgepakt, het hoogste aantal sinds het jaar 2000. Biden stelde vice-president Kamala Harris in april aan als coördinator om deze problematiek op te lossen. Zij kreeg direct veel kritiek, omdat zij het grensgebied drie maanden lang links liet liggen.


'Border czar' Kamala Harris (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)