Bebaarde zwangere non-binair vraagt rechter om als 'ouder' op geboorteakte te komen

In een geboorteakte wordt degene die het kindje heeft gebaard normaliter als 'moeder' opgenomen. Daar komt straks verandering in als het aan Ryan Ramharak (29) ligt.

De zwangere non-binaire transpersoon wenst als 'ouder' te worden geregistreerd. "Ik voel me niet de moeder, ook niet de vader, maar de ouder". De gang naar de rechter zal Ryan pas na de bevalling maken als ze hun kindje gaan aangeven bij de burgerlijke stand. Momenteel heeft Ryan een procedure lopen om als geslacht een X in het paspoort geregistreerd te krijgen. "Hopelijk helpt die X ook om me straks als ouder in plaats van moeder te laten registreren."

Ryan werd als meisje opgevoed en ging zes jaar geleden in transitie. "Ik ben non-binair. Dus ik voel me geen vrouw, maar ook geen man." Ryan heeft wel een baarmoeder. "Ik kan dus zwanger worden. Bij mijn transitie wilde ik mijn baarmoeder en eierstokken behouden om eventueel nog kinderen te kunnen krijgen."

Ryan is na anderhalf jaar eindelijk zwanger geworden van partner David. Twaalf weken nu, Ryan is misselijk en moe, maar beiden zijn dolgelukkig met de zwangerschap. David is geboren als man en homoseksueel, ze hebben elkaar via Tinder leren kennen en Amor schoot gelijk raak.

Het trotse stel informeerden van de week hun familie en kennissen over hun zwangerschap. Hun kindje zal de naam 'Ravi' krijgen, een inclusieve naam. Ze hebben ook al bedacht hoe hun babietje hen straks moet noemen. "Ryan wordt baba en David wordt papa." 

Hoe ze Ravi straks gaan opvoeden? "We willen ons kind alle vrijheid geven om zich te ontwikkelen. En vooral met heel veel liefde. Dat is tenslotte het belangrijkste."