Duitsland gaat met VS samenwerken op Ramstein voor evacuaties uit Afghanistan

De Amerikaanse basis in Ramstein moet de centrale hub worden voor reddingsvluchten uit Afghanistan - want tienduizenden wachten nog steeds om het land te verlaten. In Duitsland bereiken de eerste lokale medewerkers de deelstaten.

De Amerikaanse reddingsvluchten vanuit Afghanistan zullen voornamelijk worden afgehandeld via de basis in Ramstein. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat met de VS is afgesproken dat met name Ramstein Air Base tijdelijk kan worden gebruikt voor de transit van mensen die bescherming zoeken vanuit Afghanistan naar de VS. "Zo vergroten we onze gezamenlijke transportcapaciteiten en verlichten we de luchtbrug tussen Kabul en Tasjkent."

Ramstein bij Kaiserslautern is een van de belangrijkste militaire transport- en vrachtluchthavens voor de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Volgens berichten moeten Amerikaanse burgers en lokaal personeel uit Afghanistan op de luchtmachtbasis worden voorbereid op hun verdere vlucht naar de VS.

Het Duitse leger (Bundeswehr) heeft tot nu toe meer dan 1.600 mensen uit Afghanistan in veiligheid gebracht tijdens haar evacuatiemissie. Dit zijn Duitse staatsburgers, Afghaanse lokale medewerkers en mensen uit in totaal 36 andere landen.

NAVO doet beroep op Taliban
Het Amerikaanse leger heeft verreweg het grootste aantal mensen vanuit Afghanistan in veiligheid gebracht. Volgens het Pentagon zijn er sinds zaterdag 7.000 mensen geëvacueerd. Volgens het Duitse ministerie van Defensie is het onduidelijk hoeveel asielzoekers de Verenigde Staten in totaal in veiligheid moeten brengen. De Amerikaanse president Biden sprak over ongeveer 50.000 tot 65.000 hulpverleners, inclusief hun families. Momenteel wachten ongeveer 6.000 mensen met geldige papieren om door Amerikaanse militaire vliegtuigen te worden uitgevlogen, meldde de Amerikaanse omroep CNN. De Amerikaanse strijdkrachten willen het aantal mensen dat dagelijks wordt uitgevlogen aanzienlijk verhogen.

De NAVO wil ook haar evacuatie-inspanningen verdubbelen. Tegelijkertijd drong de militaire alliantie er bij de Taliban op aan om lopende acties niet te belemmeren. "We verwachten dat de Taliban alle vreemdelingen en Afghanen die het land willen verlaten in staat zullen stellen het land veilig te verlaten", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een speciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen.

Chaos houdt aan op het vliegveld in Kabul
Maar de belangrijkste factor hier is de veiligheid in Kabul en op zijn luchthaven. De situatie daar blijft echter gespannen. Op weg naar het vliegveld is een Duitse burger gewond geraakt. Hij zou binnenkort uit Kabul worden gevlogen. Twee helikopters zullen binnenkort de evacuatiecampagne van de Bundeswehr gaan ondersteunen. Zoals een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei, zijn de helikopters al geladen voor transport naar Afghanistan. Ze moeten daar zo snel mogelijk worden gebruikt. Denkbaar is onder meer het redden van individuele personen uit "gevaarlijke situaties" of personen ophalen van afgelegen locaties.