Gevaccineerden dragen net zoveel virus mee als ongevaccineerden

Na een Amerikaans en Israëlisch onderzoek, blijkt nu ook uit een groot Engels onderzoek dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca vermindert naarmate de tijd vordert. Bovendien blijkt dat gevaccineerden evenveel virusdeeltjes bevatten als niet-gevaccineerden. De kans op ernstige symptomen blijft bij de eerste groep echter wel lager.

Het AstraZeneca-vaccin is negentig dagen na de tweede prik nog 61 procent effectief tegen besmetting met het coronavirus. Het Pfizer-vaccin is op dat moment nog 75 procent effectief. De onderzoekers van de Universiteit van Oxford onderzochten ruim drie miljoen neus- en keeluitstrijkjes. Bij personen vanaf 35 jaar daalt de effectiviteit het snelst.

Lees ook: Effect mRNA-vaccin tegen Deltavariant 'dooft uit' na enkele maanden

De onderzoekers concluderen verder dat dubbelgevaccineerden na een besmetting met de Deltavariant net zoveel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als niet-gevaccineerden. Bij de Alpha-variant lag het aantal virusdeeltjes bij dubbelgevaccineerden beduidend lager dan bij niet-gevaccineerden.

"Toen de Deltavariant de kop opstak, zagen we de virusdeeltjes enorm oplopen. Nu zien we geen verschil meer in de hoeveelheid virus die mensen krijgen na hun tweede vaccinatie", aldus Sarah Walker, professor Medical Statistics and Epidemiology aan de Universiteit van Oxford en hoofdonderzoeker van de Covid-19 Infection Survey.

Volgens haar is het nog steeds nuttig om jezelf te laten vaccineren, de kans op ziek worden blijft namelijk lager dan bij niet-gevaccineerden, maar zodra je eenmaal geïnfecteerd bent, draag je dezelfde hoeveelheid virus bij je als niet-gevaccineerden.

De onderzoekers tasten nog in het duister omtrent de besmettelijkheid van gevacccineerden ten opzichte van niet-gevaccineerden, zij verwachten dat gevaccineerden het virus eerder weg zullen werken, dus eerder niet meer besmettelijk te zijn. Dit wordt echter niet ondersteund door feiten.