AZ krijgt flinke dreun van Celtic in kwalificaties Europa League

AZ moet volgende week flink aan de bak om nog de groepsfase van de Europa League te halen. In Glasgow werd er van Celtic met 2-0 verloren. AZ moet nu in elk geval drie keer scoren in de return volgende week in Alkmaar. 

AZ kwam op Celtic Park wel goed de startblokken met fraai aanvalsspel waar tenminste de in de basis debuterende aanwinst Vangelis Pavlidis had moeten scoren. Zijn inzet eindigde na ingrijpen van voormalig Engels keeper-international Joe Hart op de paal. Zakaria Aboukhlal had even daarvoor een niet veel kleinere kans. De in de voorbereiding goed spelende buitenspeler kon zijn evenwicht niet bewaren op weg naar het doel van Hart. Een gevaarlijk schot van hem werd gepareerd.

De eerste grote kans van de thuisploeg was na elf minuten wel meteen raak. Celtic-middenvelder Tom Rogic gaf de bal voor bij de tweede paal, waar Furuhashi de bal achter doelman Tobie Verhulst tikte.  De doelman zorgde ervoor dat de thuisclub niet verder uitliep.  Na een uur was het dan toch weer raak. De dertigjarige James Forrest zette de 2-0 eindstand op het scorebord. De Schot, die zijn hele carrière bij Celtic onder contract staat, liet Verhulst via het been van Timo Letschert kansloos.

AZ speelt komend weekeinde niet in de eredivisie zodat het zich goed kan voorbereiden op de return in Alkmaar volgende week. Er is genoeg huiswerk te doen voor de Alkmaarders. In elk geval om uit te zoeken hoe de eerste goal van het seizoen gemaakt moet zien te worden. De groepsfase voor de Europa League is nog ver weg. Bij een nederlaag is er altijd nog de Conference League.