Andersdenkenden: 'sperma van ongevaccineerden is de nieuwe Bitcoin'

Complottheoriëen zijn booming tijdens de COVID-19-pandemie. Sommigen verspreiden niet alleen angst en onrust, maar wekken zelfs de hoop op toekomstige rijkdom voor de ongevaccineerde mannen.

Sinds het begin van de C19-vaccinatiecampagnes hebben veel theorieën over de gevolgen van het C19-vaccin zich snel verspreid. Tegenstanders van vaccinatie raadden dringend mensen af zich te laten vaccineren vanwege de implantatie van microchips, tot vermeende DNA-veranderingen, tot de profetie dat bijna alle gevaccineerde personen in september zullen komen te overlijden. Dit advies kwam uiteraard zonder enig wetenschappelijk inzicht tot stand. Volgens een theorie die recentelijk rondgaat op relevante fora en sociale media, moeten niet-gevaccineerde mannen niet alleen hopen te overleven, maar ligt hun ook een aanzienlijk fortuin in het verschiet.

Hoewel de geruchten dat coronavaccins de hoeveelheid en kwaliteit van sperma zouden kunnen beïnvloeden al lang is ontkracht, verspreidt men sinds enkele maanden op fora op het internetplatform Reddit het gerucht dat de waarde van het sperma van niet-gevaccineerde mannen snel en enorm in waarde zal toenemen. Gebruikers van sociale media bedachten de uitdrukking: "Niet-gevaccineerd sperma is de nieuwe bitcoin". Een meme was geboren, die inmiddels door sommige blogs en media is opgepakt met ironisch kritische berichten, maar ook als serieus gegeven door veel complottheoretici.

De "theorie" is niet ingewikkeld: aangezien - in het parallelle universum van sommige lateraal denkende corona-ontkenners - gevaccineerde mannen binnenkort grotendeels dood, ziek of steriel zullen zijn, is het sperma van niet-gevaccineerde mannen nodig om het voortbestaan van de mensheid te verzekeren. De vraag en de prijs zouden omhoog schieten. In sommige van de corresponderende berichten op Twitter en elders overlappen valse rapporten en fantasieën van corona-ontkenners met andere apocalyptische samenzweringsverhalen. Vooral het idee, wijdverbreid onder fans van cryptocurrency, dat het wereldwijde economische en financiële systeem op instorten staat, blijft opduiken. Uit voorzorg voor deze eindtijd adviseren sommige Twitter-gebruikers nu Bitcoin en bevroren sperma. "Niet-gevaccineerd sperma is goud. Vul je diepvriezers", tweette er een.

In feite zit er een kern van waarheid in de slogan "Sperma is de nieuwe Bitcoin", sinds het begin van de coronapandemie zijn spermabanken steeds vaker op zoek naar donoren. Tijdens de crisis wilden meer stellen een kind, waardoor de vraag toe nam. Tegelijkertijd waren er minder donoren beschikbaar tijdens de lockdown. Sommige spermabanken in de VS hebben naar verluidt hun vergoedingen verhoogd. Maar ook gevaccineerde donoren hebben hier baat bij. Niet-gevaccineerde mensen kunnen verwachten nog ernstig ziek te worden door COVID-19. Een mogelijk gevolg hiervan op de lange termijn is erectiestoornis en onvruchtbaarheid.