Geen 'Wir schaffen das' met Afghaanse vluchtelingen

Paul Ziemiak, secretaris generaal onder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zegt dat Duitsland voorzichtig moet zijn met het opnemen van Afghaanse vluchtelingen nu de Taliban dat land heeft overlopen.

"Voor ons is het duidelijk dat we 2015 niet willen herhalen", zo brengt Ziemiak nog maar eens de enorme opvang van vluchtelingen in dat jaar ter herinnering. 'Wir schaffen das' was toen het credo van Merkel, vrij vertaald 'wij doen dat wel'. Blijkbaar is ook het CDU niet helemaal tevreden met de enorme influx van ongeveer één miljoen vluchtelingen van voornamelijk Syrische afkomst.

"We kunnen de problemen van het Afghaanse volk niet oplossen door ze massaal op te nemen", zo klinkt het verstandig. Het CDU leidt op dit moment in de peilingen voor de Bondsdagverkiezingen in september, waar Merkel na zestien jaar afscheid zal nemen als leider van onze oosterburen.

Merkel vindt echter wel dat Duitsland verantwoordelijk is voor de Afghanen die Duitsland hebben gediend, in al die jaren dat zij aanwezig zijn geweest in het land. Het zou dan in totaal om in ieder geval tienduizend Afghanen gaan.