Knotsgekke GP van Oostenrijk beslist na regenbandenwissel in slotronden

De Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP is zondag een behoorlijk stukje spektakel geworden. Dat was de race aanvankelijk al, maar zeker nadat er regen begon te vallen in de slotfase ging de boel nog eens flink overhoop.

Met de Ducati's van Jorge Martin en Francesco Bagnaia op de eerste rij en Fabio Quartararo's Yamaha tussen hen in ging de race van start op een ietwat vochtige Red Bull Ring. Bagnaia kende een topstart en nam de leiding, voor merkgenoten Martin en Johann Zarco, terwijl Marc Marquez voorbij de terugvallende Quartararo reed.

Al snel wist Quartararo zijn terugval te stoppen, net als de rest ging hij zelfs voorbij Zarco. Martin deed vervolgens een aanval op Bagnaia's leiding, maar die mislukte en zowel Marquez als Quartararo passeerden de rookie. Na tien ronden werd er nog altijd volop geknokt om de eerste plekken, met Bagnaia, Quartararo en Marquez voorop.

Halverwege de race was de boel een klein beetje tot rust gekomen, maar voor Zarco eindigde de race er: hij gleed vanaf plek vijf onderuit. Bagnaia, Quartararo en Marquez reden op kop, Martin zat er een stukje achter en had Joan Mir achter zich aan. Brad Binder kwam ook sterk naar voren en de KTM-coureur sloot zelfs aan bij de kopgroep.

Vier ronden voor het einde werd er alsmaar harder geknokt tussen de zes voorste mannen: Marquez, Quartararo, Bagnaia, Martin, Binder en Mir, het leek een Moto3-race. Ondertussen begon er op een deel van het circuit wat meer regen te vallen en drie ronden voor het einde kwam de hele kopgroep naar binnen voor een motor met regenbanden...behalve Binder, die zo ruim de leiding pakte.

Aleix Espargaro, Takaaki Nakagami en zelfs Valentino Rossi reden zo ineens in de top-4, voor Luca Marini, Iker Lecuona en Alex Marquez, terwijl Marc Marquez en co terugvielen naar de tiende plek. Het werd wat glibberen voor de voorste mannen op droogweerbanden, maar uitgerekend Marc Marquez - op zijn regenbanden - was de eerste die onderuit gleed.

De hemelsluizen gingen in de slotronde langzaam open, maar een uiterst voorzichtig rijdende Binder hield vol en pakte zijn tweede zege ooit. Espargaro en Lecuona duelleerden uiterst langzaam om plek twee, maar ineens kwamen daar tóch nog wat mannen op regenbanden langszij: Bagnaia en Martin reden van twintig seconden achterstand het podium op, voor Mir en de toch nog knappe Marini en Lecuona. Quartararo werd zevende, Rossi pakte een knappe achtste plek.