Libanon: minstens 22 doden en 79 gewonden bij brandstofexplosie

Uren in de rij staan voor brandstof is inmiddels een vaste gewoonte in het dagelijks leven in het door crisis geteisterde Libanon. In de vroege ochtend staan al veel mensen te wachten bij een brandstofdepot in het noorden van het land. Dan is er een explosie waarbij zeker 22 mensen omkomen.

Ongeveer een jaar na de explosie in de haven van Beiroet werd Libanon opnieuw getroffen door een zware ontploffing met tientallen slachtoffers. Minstens 22 mensen kwamen om het leven toen een brandstoftank in het noorden van het land tot ontploffing kwam, vertelde minister van Volksgezondheid Hamad Hassan aan de Libanese omroep Al-Jadeed. Minstens 79 mensen raakten gewond.

Volgens de Libanese omroep MTV worden er nog steeds mensen vermist. De oorzaak van de explosie was aanvankelijk onduidelijk. MTV toonde foto's van mensen met ernstige brandwonden. Een verslaggever van het station meldde dat er veel mensen op de plaats van de explosie waren die hadden geprobeerd om brandstof te krijgen.

De explosie van de brandstoftank maakt deel uit van een serie rampen die het land keer op keer treft. Iets meer dan een jaar geleden kwamen meer dan 190 mensen om het leven en raakten ongeveer 6.000 gewond bij een enorme explosie in de haven van Beiroet. De nabestaanden spreken zelfs van 218 doden. Grote delen van de haven en de aangrenzende woonwijken werden verwoest. De ontploffing zou zijn veroorzaakt door grote hoeveelheden van het zeer explosieve chemische ammoniumnitraat, die jarenlang onbeveiligd in de haven waren opgeslagen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.

Land bevindt zich in een ernstige economische crisis
Het mediterrane land kampt momenteel met een ernstige bevoorradingscrisis. De overheid kan nauwelijks iets doen en grote delen van de bevolking zijn in armoede vervallen. De inflatie ligt rond de 120 procent. De Libanese lira heeft meer dan 90 procent van zijn waarde verloren. De crisis heeft geleid tot een enorm tekort aan voorraden, wat de afgelopen dagen verder is verergerd. Er is onder meer een gebrek aan brandstof voor elektriciteitsproductie en transport. Gisteren stonden lange rijen gefrustreerde chauffeurs voor gesloten tankstations, tevergeefs uren te wachten om te kunnen tanken. Wekenlang moeten mensen in het land elke dag urenlang zonder stroom. Tevens is een gebrek aan essentiële medicijnen in apotheken.

Tegelijkertijd is Libanon politiek verlamd. De regering trad kort na de explosie in de haven van Beiroet af en is pas recent weer in functie. Door een maandenlange machtsstrijd kon er nog steeds geen nieuw kabinet gevormd worden. De politieke elite van Libanon wordt geconfronteerd met ernstige beschuldigingen van corruptie.