Kijk terug: COVID-19-persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge

Demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vanavond om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De verwachting is dat de maatregelen in het hoger onderwijs worden versoepeld, in tegenstelling tot de maatregelen omtrent de festivals. Zo meldt AT5.

De persconferentie is zoals gebruikelijk  hier om 19.00 uur live te volgen op FOK!:

De al dan niet versoepelde maatregelen worden vanochtend eerst besproken in de ministerraad. Het kabinet heeft zich, zoals gebruikelijk in deze crisis, deze week laten informeren door het Outbreak Management Team (OMT). Tijdens de wekelijkse update werden afgelopen maandag nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Die komen er naar verwachting nu wél, al zijn het er waarschijnlijk niet veel. Donderdag meldde de NOS al wat waarschijnlijk de grootste wijziging is: het volledig openen van het mbo en het hoger onderwijs, zonder anderhalvemetermaatregel. Waarschijnlijk geldt er wel een maximumaantal van 75 studenten per collegezaal. Of er mondkapjes gedragen moeten worden is nog onduidelijk.

Dutch Grand Prix
Naar verwachting komt er vanavond ook meer duidelijkheid over de Formule 1 in Zandvoort op 3, 4 en 5 september. Het evenement kan doorgaan omdat iedereen vaste zitplaatsen heeft, zou het kabinet stellen. Daarnaast vinden er - in tegenstelling tot festivals - geen overnachtingen op het terrein plaats. Wel mag maar tweederde van de tribunes worden gevuld.

Die festivals kunnen waarschijnlijk geen versoepelingen verwachten: daarvoor vindt het OMT het naar verluidt nog te vroeg. De huidige maatregelen - met onder andere een maximum van 750 bezoekers - zullen waarschijnlijk worden verlengd tot half september. Dat geldt ook voor de sluitingstijd van de horeca om middernacht.