OS: 'Russian Tank' verslaat 'Captain America' in geweldige strijd om worstelgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de allerlaatste worstelmedailles vergeven. Er stonden nog drie gouden medailles op het spel en in één van die finales werd gestreden tussen twee van de allerbeste worstelaars van de laatste decennia.

Vrije stijl -65kg mannen
Japan had met Otoguro Takuto de wereldkampioen van 2018 in de finale staan, nadat hij in de halve finales afrekende met wereldkampioen Gadzhimurad Rashidov uit Rusland. In de finale stond Otoguro tegenover de Azeri Haji Aliyev, goed voor maar liefst drie wereldtitels. In de finale kwam Otoguro op voorsprong, maar Aliyev kwam terug en in de laatste minuut slaagde de Japanner er niet in hem om te gooien...tot het in de absolute slotfase tóch lukte, goud voor Japan.

De eerste strijd om brons was behoorlijk recht-toe-recht-aan: Rashidov was niet spectaculair, maar wel simpelweg te goed voor Muszukajev. Het andere bronzen gevecht kende een vergelijkbaar beeld: Bajrang was gewoon te sterk voor Niyazbekov.

Vrije stijl -97kg mannen
Op de gehele Olympische Spelen waren er weinig - zo niet geen - evenementen waar zó gigantisch naar uit werd gekeken als de Strijd der Titanen: Abdulrashid Sadulaev tegen Kyle Snyder, de Russian Tank tegen Captain America. In 2016 pakte fenomeen Sadulaev goud in de klasse tot 86kg en Snyder in de klasse tot 97kg, waarna de Rus die klasse ook wilde gaan winnen. Op het WK van 2017 ontmoetten ze elkaar in de WK-finale voor het eerst, met winst voor Snyder, waar Sadulaev in de WK-finale een jaar later revanche op nam.

De twee legden de rest van het veld aan de kant op weg naar de gedroomde finale, waarin de Dagestani het eerste initiatief nam. Snyder had grote moeite om iets te proberen, Sadulaev kwam tot scoren. In de slotfase van de zinderende strijd kreeg de Amerikaan hem naar de grond en even leek hij hem om te rollen voor een mooie score, maar Sadulaev kon het weerstaan en hield vol: goud voor de Rus, die sinds de verloren WK-finale tegen Snyder zo nog altijd ongeslagen is.

De Cubaan Reineris Salas was er in 2008 al bij en won meerdere WK-medailles, maar nooit olympisch eremetaal. In de strijd om brons op zijn allerlaatste toernooi nam hij de Azeri Sharif Sharifov te grazen, nadat hij een Azerbeidzjaanse voorsprong omdraaide. In de andere strijd om brons was de Turk Süleyman Karadeniz een stuk beter dan de extreem afwachtende Italiaan Abraham Conyedo Ruano, maar in de slotfase gooide de Italiaan zijn opponent met een judoworp op z'n rug, wat vier punten en uiteindelijk de winst opleverde.

Vrije stijl -50kg vrouwen
De Japanse Susaki Yui droeg tijdens de openingsceremonie de vlag van haar land binnen en sloot het worsteltoernooi af met de finale tegen Sun Yanan uit China. Susaki, ondanks haar 22 jaren al twee keer wereldkampioen, liet er geen gras over groeien en binnen anderhalve minuut had ze Sun de hele mat over gerold: einde verhaal en goud voor Japan.

De eerste strijd om brons was bepaald niet spannend: Mariya Stadnik uit Azerbeidzjan was véél beter dan haar Mongolische opponente Namuuntsetseg Tsogt Ochiryn en had in no-time het brons binnen.