OS: TeamNL 7e op medaillespiegel

Nu alle medailles in Tokio zijn verdeeld is het tijd om de balans op te maken. Nederland heeft in Tokio 36 medailles gepakt, een recordaantal. Het oude record stond op 25, behaald bij de Spelen van 2000 In Sydney.

De meeste medailles werden behaald door de fietsers. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli op de teamsprint, Lavreysen op de sprint en Shanne Braspennincx werden olympisch kampioen op de baan, net als Niek Kimmann bij het BMX’en en Annemiek van Vleuten in de tijdrit op de weg.

De atletiekploeg gaat met acht plakken naar huis waarvan tweemaal goud voor Sifan Hassan. De roeiers pakten vijf medailles waarvan één goud. De zwem- en zeilploeg haalden beide drie plakken binnen waaronder het goud van Badloe. Daarnaast wonnen de hockeyvrouwen goud en waren er plakken bij het handboogschieten, judo, boksen en de paardensport.

In de medaillespiegel eindigt Nederland met tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen medailles als zevende. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten met 39 gouden, 41 zilveren en 33 bronzen plakken.