OS: Nageeye stunt met eerste Nederlandse marathonmedaille in 41 jaar

Abdi Nageeye heeft op de Olympische Spelen in Sapporo - waar de langeafstandswedstrijden gehouden werden - voor een gigantische stunt gezorgd. De 32-jarige loper snelde in de Japanse straten naar olympisch zilver op de marathon, de eerste Nederlandse medaille sinds Gerard Nijboer's zilver in 1980.

Na tien kilometer voerde titelverdediger Eliud Kipchoge het veld rustig aan, waarbij er nog een man of vijftig in de grote voorste groep zaten, inclusief de Nederlander Abdi Nageeye. De Ethiopische outsider Shura Kitata lag er met een blessure al uit, oud-kampioen Stephen Kiprotich (2012) uit Oeganda kon het niet meer bijbenen en Alemu Bekele uit Bahrein moest ook afhaken.

Vijf kilometer later was de groep nog amper uitgedund, Nageeye zat ook nog lekker voorin. Halverwege kwam men door in iets meer dan 1:05 uur, met een uiterst ontspannen Kipchoge nog altijd voorin, maar ook met Nageeye die nog ogenschijnlijk ontspannen in de voorste gelederen liep van de tot zo'n dertig mannen uitgedunde groep.

Terwijl de dertig kilometer genaderd werd, dunde de groep fors uit: nog dik tien man zaten erbij, waaronder de Belgen Koen Naert en Bashir Abdi én Nageeye. Een goede tien kilometer voor het einde trok Kipchoge ten strijde, het fenomeen sloeg gelijk een gaatje naar de overgebleven vijf achtervolgers: de Belgische Abdi, de Nederlander Nageeye, Ayad Lamdassem uit Spanje en de Kenianen Lawrence Cherono en Amos Kipruto.

Een paar kilometer later leek Nageeye af te moeten haken, hoewel hij het verschil beperkt kon houden, maar niet veel later sloot hij zowaar weer aan. Kipchoge was ongenaakbaar en de legendarische Keniaan snelde naar een tweede opeenvolgende olympische marathontitel in 2:08.38 uur, de derde man ooit die zijn marathontitel prolongeert.

In de strijd om zilver leken Cherono en Nageeye het sterkst, maar Lamdassem en Abdi sloten weer aan. Een volgende aanval van Cherono bracht Lamdassem definitief in de problemen, terwijl Nageeye zijn Belgische trainingsmakker Abdi uit alle macht probeerde aan te moedigen om toch vooral mee te komen. In de laatste paar honderd meter moest Cherono afhaken en snelde Nageeye - druk gebarend richting Abdi - naar fenomenaal zilver, inderdaad gevolgd door maatje Abdi, die het Beneluxfeestje completeerde.

Khalid Choukoud stapte met maagproblemen uit en Bart van Nunen haalde de finish ook niet.