F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Esteban Ocon heeft zeer verrassend de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Fransman profiteerde optimaal van een startcrash die voor veel uitvallers zorgde en het veld opschudde. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton mochten ook naar het podium. Max Verstappen was betrokken in de startcrash en eindigde met een zwaar beschadigde bolide als tiende.

Het asfalt op de Hungaroring was nat bij de start, waardoor iedereen op intermediates van start ging. Hamilton was prima vertrokken, net als Verstappen en Lando Norris. Valtteri Bottas was slecht weg en verremde zich daarnaast nog voor de eerste bocht, waardoor hij Lando in een passagier van zijn eigen auto veranderde. Norris tikte op zijn beurt Verstappen aan die hiermee veel plekken verloor. Bottas raakte ook Perez, waarbij zowel de Fin als de Mexicaan met schade uitvielen.

Daarnaast raakten Daniel Ricciardo en Charles Leclerc elkaar. Laatstgenoemde werd op zijn beurt getorpedeerd door de Aston Martin van Lance Stroll. Zowel Leclerc als Stroll konden na een ronde uitstappen. Norris moest uiteindelijk door schade ook opgeven. Omdat er veel rotzooi op de baan lag werd de rode vlag gezwaaid, waarna Red Bull aan de slag kon om de bolide van Verstappen te repareren. De Nederlander lag op dat moment op plek dertien. Hamilton leidde, voor Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Carlos Sainz en Yuki Tsunoda.

Na een klein half uur werd de race met een staande start aangevangen, waarbij diverse coureurs direct naar binnen gingen voor droogweerbanden. Hierdoor stond alleen Hamilton aan de start, terwijl de rest in de pits wachtte op het groene licht. Dit veld werd aangevoerd door Ocon, Vettel en Nicholas Latifi. Hamilton pitte na één rondje en kwam als veertiende de baan weer op. Uit de herhaling van de bleelden bleek dat Kimi Räikkönen in de pits de voorvielophanging bij de Haas van Nikita Mazepin kapotreed waardoor ook de Rus op moest geven.

De knotsgekke situatie zorgde ervoor dat Ocon de race leidde en samen met Vettel een gat kon trekken met de rest. Verstappen lag lang op plek elf, maar wist na veertien ronden Mick Schumacher te passeren voor plek tien. Daarachter worstelde Hamilton op plek dertien achter Pierre Gasly, al ging het duo wel snel Schumacher voorbij. Na twintig ronden had Hamilton genoeg van het rijden achter Gasly en maakte zijn tweede stop. Red Bull antwoordde door Verstappen binnen te halen. Het bracht Verstappen niets, want Hamilton kwam zowel voor Verstappen als de ook gestopte Daniel Ricciardo naar buiten, Verstappen bleef achter dit duo.

Halverwege de race had de leidende Ocon nog steeds Vettel in zijn nek hijgen. Daarachter had Sainz het gat tot zeven seconden dichtgereden, voor Hamilton. Fernando Alonso lag daar achter, voor Tsunoda, de teruggevallen Latifi, Russell en Ricciardo. Verstappen maakte een volgende stop om zo nog iets te kunnen proberen.

Met nog 22 ronden te gaan kwam Hamilton opnieuw binnen voor een stop om zo te proberen alsnog het podium te halen. De Brit moest ruim twintig seconden inlopen om de zege te kunnen grijpen. Het gat met Sainz en Alonso was snel gedicht, maar de eerste aanvallen bij Alonso slaagden niet. Pas vijf ronden voor het einde maakte Alonso een foutje en kon Hamilton hem voorbij voor plek vier. Direct hierna sloot hij aan bij Sainz. De Spanjaard kon dit niet lang houden, waarna Hamilton alsnog naar het podium ging.

Na 70 ronden werd Ocon als eerste afgevlagd, waarmee de Formule 1 weer een nieuwe racewinnaar heeft gekregen. Vettel en Hamilton werden vlak daarachter als tweede en derde afgevlagd. Sainz werd vierde, voor Alonso en Gasly die door het rijden van de snelste ronde een punt afsnoepte van Hamilton. Plek zeven was voor Tsunoda, voor Latifi, Russell en Verstappen nam het laatste punt mee naar huis.