Groenlands ijskap smelt in een dramatisch tempo

In het noorden van Groenland worden er momenteel temperaturen van meer dan 20 graden Celsius gemeten, dat is meer dan twee keer het gemiddelde in de zomer. De afgelopen dagen is het smelten van de op één na grootste ijskap op aarde sterk versneld, zo melden onderzoekers. Als deze ontwikkeling doorzet, heeft dat fatale gevolgen.

Gezien de uitzonderlijk hoge temperaturen smelt de Groenlandse ijskap momenteel "fors", aldus Deense wetenschappers. De website Polar Portal meldde dat er sinds woensdag elke dag zo'n acht miljard ton ijs smelt. Dat is het dubbele van de gebruikelijke waarde in de zomer. In het noorden van Groenland liggen de temperaturen volgens de Deense weerautoriteit DMI momenteel boven de 20 graden Celsius, meer dan twee keer zoveel als de gemiddelde temperatuur in de zomer.

Op het kleine vliegveld Nerlerit Inaat in het noordoosten van Groenland is donderdag 23,4 graden Celsius gemeten, de hoogste temperatuur sinds het begin van de weermetingen. Op die dag smolt er zoveel ijs dat de hele Amerikaanse staat Florida vijf centimeter onder water zou laten staan, aldus de wetenschappers.

In de zomer van 2019 werd in Groenland een record aan smeltenvan de ijskap geregistreerd. Deze waarde is dit jaar nog niet vastgesteld, maar nu wordt een veel groter gebied getroffen, zo staat op de website te lezen.

Zeespiegel kan tot zeven meter stijgen
De op een na grootste ijskap na Antarctica, die bijna 1,8 miljoen vierkante kilometer beslaat en Groenland bedekt, baart wetenschappers zorgen, aangezien het noordpoolgebied drie keer sneller opwarmt dan waar ook ter wereld. Het smelten van de ijskap begon in 1990 en versnelt sinds 2000. Volgens de onderzoekers is het massaverlies de afgelopen jaren ongeveer vier keer zo groot als vóór 2000.

Volgens een in januari gepubliceerde Europese studie zal de zeespiegel tegen 2100 tien tot 18 centimeter stijgen - of 60 procent sneller dan eerder werd gedacht - als de Groenlandse ijskap zo snel blijft smelten als nu. Als het Groenlandse ijs volledig zou smelten, zou de zeespiegel in totaal met zes tot zeven meter stijgen.

Door een relatief koele start van de zomer met sneeuw en neerslag ligt de afname van het Groenlandse ijs in 2021 volgens het Polar Portal nog steeds binnen het historisch gemiddelde. De smeltperiode duurt van juni tot begin september.