FOK! Wat een weer: Evert komt op visite

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Een volledig droge dag in het hele land is voorlopig nog even iets te veel van het goede. De komende dagen krijgen we namelijk te maken met een nieuwe depressie die de naam 'Evert' draagt. Nee, dus niet Evert Ten Napel of Evert Santegoeds.  

Vandaag vielen er met name aan het einde van de ochtend en begin van de middag nog enkele buien. Soms zelfs vrij pittig, maar ze trokken behoorlijk snel en meer dan 5 tot 7 mm heb ik nergens gezien. Aan zee en in de noordelijke helft was het vandaag een behoorlijk zonnige dag. Wel stond er aardig veel wind uit een westelijke richting. Het zag er echter wel heel vriendelijk uit. De temperaturen waren echter ondermaats. Op veel plaatsen liep het kwik niet verder op dan 20 graden en als het even bewolkter was dan zelfs even daaronder.

Komende avond en nacht is op de meeste plaatsen vrij helder. Er komen wel wat wolkenvelden voor, maar dat stelt niet veel voor.  De wind neemt tijdelijk in kracht af en de minima komen uit rond de 13 graden.

Morgen begint de invloed van Evert steeds duidelijker te worden. In de loop van de ochtend begint de bewolking toe te nemen en uiteindelijk zal er zeker in het westen en midden ook wat regen gaan vallen. Het gaat wel vrij langzaam en in het oosten schijnt eerst de zon nog even. Uiteindelijk raakt het ook daar bewolkt en in de loop van de middag kan het ook daar gaan regenen. 

Daarna raken we van de regen in de drup, want in de avond komt er dan een trog een kijkje nemen. Dat wil zeggen dat er dan met name langs de kust en in het noorden van het land enkele regen- of onweersbuien gaan vallen. Ook de wind die zuidelijk is, neemt dan weer toe naar vrij krachtig in het binnenland tot krachtig of hard in het noordwesten. De maxima kunnen in Brabant en Limburg nog oplopen tot zo'n 23 graden, maar in de Kop van Noord-Holland is 19 graden het hoogst haalbare.

In het weekend heeft Evert ons dan in zijn greep. Gisteren dacht ik nog dat het met de hoeveelheden regen wel mee zou vallen, maar daar moet ik toch deels van terug komen. In de vroege ochtend vallen er in de kustprovincies al een aantal mogelijk zware buien met onweer en deze trekken dan geleidelijk aan ook het binnenland in. Dit is het scenario voor zowel zaterdag als zondag. Plaatselijk valt er zo'n 10 tot 20 mm, maar aan zee zou dat wel eens behoorlijk meer kunnen worden.

Maandag lijkt dan weer overwegend droog te zijn, terwijl de dagen erna weer regelmatig buien vallen. 

Groetjes!  

Prachtig weertje vandaag. (Foto: DJMO)
Een heel mooi Hollands plaatje! (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.