Frankrijk neemt wet aan tegen islamisten als reactie op terroristische aanslagen

Frankrijk gaat krachtiger optreden tegen islamisten. Na lang beraad keurde het parlement een controversiële wet goed. De plannen gaan niet ver genoeg voor rechts in het land; er is geprotesteerd in moslimlanden.

Verscheidene aanslagen troffen Frankrijk in 2020. In de toekomst wil het land krachtiger optreden tegen islamisten. Na maanden van beraad is nu een controversiële wet goedgekeurd om "de republikeinse principes te versterken".

Na de gruwelijke onthoofding van de leraar Samuel Paty in het najaar van 2020 zullen haatoproepen op internet in de toekomst veel strenger worden aangepakt. Daarnaast wil de regering de invloed van Turkije en andere landen op Franse moskeeën beperken. De nieuwe wet moet het mogelijk maken om moskeeën of religieuze verenigingen nog sneller te sluiten als er haat en geweld wordt gepredikt.

De wijziging voorziet ook in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van 45.000 euro tegen iedereen die "het leven van een ander in gevaar brengt door informatie over zijn of haar privé- en gezinsleven of zijn werk te verspreiden". Geschiedenisleraar Paty was ernstig bedreigd nadat hij Mohammed-cartoons in de klas had laten zien. Zijn naam en de naam van de school waar hij werkte werden hierna op internet gedeeld.

Zowel links en rechts willen een beroep doen op de Constitutionele Raad
Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei: "We geven onszelf de middelen om te vechten tegen degenen die religie misbruiken om de waarden van de republiek in twijfel te trekken." Premier Jean Castex benadrukte meerdere keren dat de wet niet tegen de religie is gericht. Critici zien er echter elementen in die het moslimdeel van de bevolking benadelen. Zelfs Amnesty International vreest discriminatie.

Conservatieven vinden de regelgeving daarentegen nog onvoldoende. Ze hadden onder meer opgeroepen tot een hoofddoekverbod in de openbare ruimte. Volgens een bericht in de krant Le Figaro willen zowel links als rechts in beroep gaan bij de Constitutionele Raad. Die zou dan moeten controleren of de wet verenigbaar is met de grondwet.

Toen de plannen in oktober werden gepresenteerd, verklaarde president Emmanuel Macron dat de islam een "probleem" heeft met radicale stromingen. Dit leidde tot onrust en demonstraties in overwegend islamitische landen. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bekritiseerde Macron persoonlijk.

De wet vermindert waarschijnlijk ook de invloed van de Turkse koepelorganisatie Ditib in Frankrijk, die moskeeën financieel ondersteunt en imams stuurt. Ditib wordt in Duitsland ook bekritiseerd vanwege de bemoeienissen van Erdoğan met de koepelorganisatie.