Bosbranden in Italië, Frankrijk en Spanje

Grotere bosbranden zorgen in verschillende Europese landen rond de Middellandse Zee voor problemen. Delen van Frankrijk, Spanje en Italië heebn met grote bosbranden te maken.

Op het Italiaanse vakantie-eiland Sardinië moesten zo'n 1200 mensen hun huizen verlaten, meldt de omroep Rai News. Ook bange toeristen zijn de kustplaats Porto Alabe ontvlucht. "Het is een ongekende ramp", zei de gouverneur van het eiland, Christian Solinas. Zo'n 20.000 hectare is al in vlammen opgegaan. Volgens de rampenbestrijding op het eiland  is het gevaar nog steeds "extreem".

Hulp uit andere landen
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio vroeg op Facebook om hulp van andere Europese landen. Er zijn al twee vliegtuigen uit Frankrijk en twee uit Griekenland gearriveerd om de Italianen  te helpen bij de brandbestrijding. Volgens de brandweer zijn zo'n 7.500 reddingswerkers ingezet om onder meer te helpen bij de evacuaties. Volgens Rai News moest onder meer een zorginstelling worden ontruimd.

1000 brandweerlieden in Frankrijk
In Frankrijk woedt de brand in het bergachtige bosrijke gebied tussen de steden Narbonne en Carcassonne. De Franse autoriteiten hebben daar meer dan 1.000 brandweerlieden en reddingswerkers ingezet. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin via Twitter bekend. Daarnaast werden blusvliegtuigen ingezet in het departement Aude in het zuiden van Frankrijk. Volgens berichten in de media is er niemand gewond geraakt.

Er staat momenteel zo'n 8,5 vierkante kilometer in de brand. Het vuur is door een onbekende oorzaak ontstaan en breidde zich daarna uit.

Zaterdag zorgde de brand voor stroomuitval door een storing in een hoogspanningsleiding. Alleen al in Frankrijk zijn hierdoor inmiddels meer dan 100.000 huishoudens getroffen, zo maakte netbeheerder RTE bekend.

Bosbrand uit de hand gelopen
In Spanje is een brand 100 km ten westen van Barcelona, in Conca de Barberà en Anoia, uit de hand gelopen. De vlammen hebben nu ongeveer 1.250 hectare land verwoest, zei de bosbouwautoriteit van Catalonië. De brandweer vreest dat wind de brand verder aanwakkert. Ongeveer 80 mensen moesten hun huis verlaten.