OS: Voor derde opeenvolgende keer goud voor sabelschermer Szilagyi

Na 2012 en 2016 is Aron Szilagyi er wederom in geslaagd goud te pakken bij het individuele toernooi op sabel. Waar alle favorieten het aflieten bleef Szilagyi overeind. De Italiaan Samele en de Koreaan Kim gingen er met respectievelijk zilver en brons vandoor.

Net als de degenschermsters kwamen op de eerste dag van de Olympische Spelen ook de sabelschermers in actie. Dit onderdeel is het enige onderdeel dat onafgebroken sinds 1896 op de Olympische Spelen gespeeld wordt. Bij de sabelschermers waren er al vroeg verrassingen. De Amerikaan Daryl Homer, de winnaar van zilver in Rio, lag er al in de eerste ronde uit tegen de Egyptenaar Mohamed Amer. De Iraniër Ali Pakdaman wist achtereenvolgens de topschermers Andras Szatmari en Max Hartung uit te schakelen, beide op voorhand kanshebbers voor een medaille. Ook Eli Derswhitz, Luca Curatoli en Max Hartung, respectievelijk de nummer twee, drie en vijf van de wereld, lagen er al vroeg uit. Wereldkampioen Sanguk Oh en tweevoudig Olympisch kampioen Aron Szilagyi wisten als enige favorieten in al dit geweld tamelijk moeiteloos overeind te blijven.

In de kwartfinale wachtte voor Oh de eerste zware tegenstander: de onvoorspelbare Georgische Sandro Bazadze. In een finalewaardig duel dat op en neer ging en waarin Oh enige tijd geblesseerd op de grond lag wist Bazadze uiteindelijk aan het einde net te winnen met 15-13. Daarmee vloog Oh, de grote favoriet voor goud, er al in de kwartfinale uit. De Iraanse reuzendoder Pakdaman kon tegen Szilagyi daarentegen geen indruk maken en werd kansloos verslagen door de Hongaar.

Halve finale

Bazadze en Szilagyi troffen elkaar daarna in de halve finale. Na een weifelend begin van Szilagyi nam hij de controle over de wedstrijd. Zo kon hij met een degelijke voorsprong de rust ingaan. Na de rust herhaalde zich het spelbeeld. Na een wederom matig begin waarin Szilagyi zijn voorsprong kwijtraakte, kwam Szilagyi beter in de wedstrijd zonder echter de controle te krijgen. Bazadze wist het doorgaans beheerste spel van de Hongaar te ontregelen en de wedstrijd spannend te maken. Desondanks slaagde Szilagyi erin, mede dankzij enkele voor hem gelukkige beslissingen van de scheidsrechter, om een plaats in de finale te bemachtigen.

In de andere halve finale namen de Zuid-Koreaan Junghwan Kim en de Italiaan Luigi Samele het tegen elkaar op. Kim, die eerder al de nummer 2 van de wereld versloeg, was met het voor de Koreanen typerende druistige en atletische spel al snel moeilijk af te stoppen voor de technischer spelende Samele. Kim wist zijn voorsprong uit te breiden, maar Samele wist na een indrukwekkende comeback toch nog met 15-12 te winnen.

Medailles

De strijd om brons tussen Kim en Baladze was vervolgens een wilde, niet altijd technisch perfecte, maar desondanks spannende wedstrijd. Het ging heen en weer tussen de twee schermers. Kim had door een misstap en een zwieper op zijn achterhoofd meerdere keren verzorging nodig. Bij Bazadze leek het vuur aan het einde echter op, waardoor Kim brons kon veroveren.

In de finale moest Szilagyi het opnemen tegen Samele. Szilagyi wist reeds snel een grote voorsprong te pakken. Tegen de scherpe aanvallen en krachtige weringen van Szilagyi kon Samele lange tijd niets inbrengen, maar na enig verlies van scherpte kon Samele toch nog een beetje terugkomen voor de pauze. Szilagyi bleef echter controle houden en won met groot gemak zijn derde gouden medaille. Daarmee is Szilagyi na Valentina Vezzali pas de tweede schermer ooit, die drie keer goud op hetzelfde onderdeel wint.