Update: OS: Nederlands zilver op boogschiettoernooi

Het Nederlandse boogschietduo heeft de halve finales op het Mixed Team Recurveonderdeel weten te behalve op de Olympische Spelen. Eerst werd Italië op de pijnbank gelegd, daarna was er een moeizame overwinning tegen Frankrijk.

Steve Wijler en Gabriela Schloesser zijn de deelnemers op dit onderdeel voor het Nederlands team, dat zich als zesde kwalificeerde. De wedstrijd gaat over vier sets, waarbij elke schutter twee pijlen mag schieten. Bij een gelijkspel in een set krijgen beide teams een punt, een setwinnaar krijgt er twee. Het eerste team dat 5 of 6 punten haalt wint, als het 4-4 wordt is er een shoot-off waarbij elke schutter slechts één pijl mag schieten. Tegen Italië luke het de Nederlandse equipe om met 6-0 te winnen, met maar liefst 5 keer de maximale score op een pijl en 1x een score van 39 in de set, waar 40 het maximum is. Italië gaf in de eerste set nog goed partij en verloor met 36-37, maar daarna werd het 34-39 en 33-35 voor de Nederlandse winst.

Tegen Frankrijk kwam het minder gemakkelijk, vooral Wijler kende een mindere wedstrijd. Schloesser moest er in de eerste set wel in komen met twee achten en mede daardoor verloor Nederland deze set met 37-34. In de tweede en derde set was het Schloesser die op stoom kwam, met 3x de 10 en ook nog een 9. Wijler was iets minder, maar uiteindelijk was er 2x een setscore van 37, waardoor Nederland de wedstrijd omdraaide: 35-37 en 34-37.

De vierde set kon dus de beslissing afleveren, als Nederland niet zou verliezen. De eerste vier pijlen gingen gelijk op: Frankrijk en Nederland scoorden allebei 2x een 9. Daarna mocht Frankrijk de volgende 2 pijlen schieten en dat leverde 19 punten op. Nederland kwam hier niet aan met een 9 en een 8. Na deze 37-35 was een shoot-off dus vereist.

Hier liet Wijler eindelijk zijn eerste score van 10 optekenen, juist op zo'n belangrijk moment. De 8 die de Fransen daartegenover stelden zorgde ervoor dat Schloesser met een 9 ervoor kon zorgen dat Nederland de halve finale heeft bereikt. Hierin is Turkije de tegenstander. Bij winst is een medaille dus zeker, bij een Nederlaag wacht een pittige tegenstander in de strijd om brons.

Update 09:13:

Wijler en Schloesser hebben ook de halve finale gewonnen. Tegen Turkije lag het in elke set dicht bij elkaar, maar na 36-35, 36-35, 36-37 en 37-37 had Nederland voldoende voor vijf setpunten. In de eerste set won Nederland na een slechte eerste beurt met slechts 17 punten. Daarna leek de tweede beurt goed voor 18 punten, maar na enige analyse bleek een pijl zelfs in de 10 te zitten. In de tweede set was het wat stabieler van Nederland, waardoor een foutje van de Turken met een pijl in de 7 kon worden afgestraft. In de derde set leek dit opnieuw het geval. Bij de laatste pijl in die set had Schloesser aan een 8 genoeg, maar zij schoot de pijl in de 7. Hierdoor was de vierde set nodig.

In de vierde set was het niveau hoog. Beide partijen begonnen met een score van 18, de Turken volgden deze score op met een 19. Daarmee was dezelfde score voor Nederland vereist. Wijler schoot de pijl in de 10, waarna Schloesser de wedstrijd ditmaal wel afmaakte met een 9. Nederland zal de finale schieten tegen de topfavoriet: Zuid-Korea, maar heeft het zilver in ieder geval binnen.

Update 10:05

In de finale is het niet gelukt om de topfavoriet Zuid-Korea te verslaan voor het Nederlandse team. Het werd 5-3. De eerste set werd gewonnen met 38-35 door Wijler en Schloesser, maar daarna kwamen de Koreanen op stoom met 37-36 en 36-33 in twee sets waarin Nederland ook wat minder sterk is. In de laatste set was Nederland ijzersterk en scoorde 39 punten, bijna de maximale score. Zuid-Korea deed echter hetzelfde, wat genoeg was voor Koreaans goud. De Nederlandse equipe moet zich tevreden stellen met zilver, wat alsnog een mooie prestatie is.

In de wedstrijd om het brons was Mexico te sterk voor Turkije. Zodoende nemen zij het laatste treetje op het podium in, achter de Koreanen en het Nederlands team.