COVID-19: vaccinatiefabels

Ondanks inspanningen van sociale-mediaplatforms en topgezondheidsfunctionarissen om desinformatie te bestrijden, blijven samenzweringstheorieën over het coronavirusvaccin zich razendsnel over het internet verspreiden Hier een kort overzicht van enkele van de fabels die vergezeld van vals bewijs 'onzekere mensen' op het verkeerde been zetten.

  • Fabel 1- Dat het vaccin een microchip bevat, een wilde samenzweringstheorie die voortkomt uit een onzintheorie dat Microsoft-miljardair Bill Gates een wereldwijd surveillancesysteem wil opzetten door microchips in vaccins te stoppen. Ondanks alle miljoenen vaccins die er zijn geplaatst is er nog nooit een microchip aangetroffen.
  • Fabel 2- Dat het vaccin je DNA verandert, een bewering die sinds vorig jaar op sociale media circuleert - op basis van meerdere pseudowetenschappelijke berichten en verklaringen die ten onrechte worden toegeschreven aan Moderna's medisch directeur - die experts hebben ontkracht als een fundamenteel misverstand over mRNA-vaccins, die niet het DNA van een persoon kunnen veranderen.
  • Fabel 3- Dat het vaccin van de ene persoon op de andere kan worden ‘overgaan’, een claim die voldoende bekendheid kreeg door de steun van populaire antivaccinactivisten. Het Center for Disease Control en Preventie (CDC) om uitscheiding te specificeren kan alleen plaatsvinden wanneer een vaccin een "levend virus" bevat, wat de goedgekeurde Covid-19-vaccins niet bevatten.
  • Fabel 4- Dat het vaccin Covid-19-varianten veroorzaakt, een leugen die in mei op stoom kwam nadat de Nobelprijswinnende Franse viroloog Luc Montagnier (een voormalig deelnemer aan antivaccinatieprotesten ) in een interview volhield dat “vaccinatie nieuwe varianten creëert”, een bewering die andere medische experts onwetenschappelijk en "volledig gestoord" hebben genoemd, omdat varianten willekeurig en onafhankelijk van vaccinaties voorkomen.
  • Fabel 5- Dat het vaccin al tot een groot aantal sterfgevallen heeft geleid, een bewering die wordt gesteund door prominente conservatieven in de USA, waaronder Tucker Carlson en Sen. Ron Johnson (R-Wisc.) van Fox News, zij baseren dit op de duizenden sterfgevallen die worden vermeld op de Vaccine Adverse van de CDC Event Reporting System ( VAERS ), hoewel de database geen geverifieerde informatie weergeeft en de CDC “geen causaal verband” heeft gemeld tussen de vermelde sterfgevallen en het Covid-19-vaccin. In Nederland creert een telegram groep hun eigen vaccinatiedoden door een oproep te doen om zelf doden bij Lareb te melden
  • Fabel 6- Dat het vaccin verband houdt met de dood van meerdere wereldleiders, een samenzweringstheorie die op grote schaal werd gedeeld op sociale media na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise die de dood van hem en die van andere wereldleiders in verband bracht met hun verzet tegen Covid-19-vaccinatie – in feite is er geen bewijs dat hun sterfgevallen verband hielden met vaccinreacties en de meesten hadden zelfs geen standpunt ingenomen tegen de prik.
  • Fabel 7- Dat vaccins niet effectief zijn omdat ze gratis zijn, een claim die duizenden keren op Facebook werd gedeeld in de vorm van een meme die suggereerde dat de injecties peperduur zouden zijn als ze "echt levens zouden redden", maar is ontkracht door voldoende bewijs van hun werkzaamheid bij het afwenden van ernstige ziekten en overlijden.
  • Fabel 8- Dat de vaccins onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken, een leugen die vaak in recente berichten op internet is verschenen en voortkwam uit langdurige (en even ongeverifieerde ) zorgen over de impact van vaccins in het algemeen op de vrouwelijke vruchtbaarheid, maar onderzoek heeft geen negatief effect op sperma gevonden bij mannen na het ontvangen van de prik.
  • Fabel 9- Dat de vaccins een eiwit produceren dat schadelijk is voor het lichaam, een leugen afkomstig van de Canadese immunoloog Byram Birdle, die op een recente podcast beweerde dat de spike-eiwitten die door cellen worden gegenereerd na vaccinatie een toxine zijn die in het lichaam kunnen circuleren en weefsels kan beschadigen, hoewel alle vaccins die momenteel in de EU zijn goedgekeurd, zijn ontworpen om onschadelijke eiwitten te genereren en er is tot nu toe geen bewijs gevonden dat suggereert dat ze anders doen.
  • Fabel 10- Dat de vaccins een kankerverwekkend ingrediënt bevatten, een leugen die voortkomt uit een TikTok-video die meer dan een miljoen keer is bekeken – en gestimuleerd door prominente complottheoretici Alex Jones en Mike Adams – die beweren dat ze een gevaarlijk ingrediënt in Moderna's mRNA-vaccin te onthullen, maar in plaats daarvan laten ze een waarschuwingsetiket voor chloroform zien (dat in geen van de vaccins zit)