China: 'labtheorie coronavirus is niet-wetenschappelijke onzin'

China heeft zich uit het onderzoeksteam van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) teruggetrokken. Dit team zou gaan onderzoeken of het coronavirus uit een Chinees laboratorium in de stad Wuhan ontsnapt is.

"Beijing wil niet meer meewerken met de tweede fase van het onderzoek", aldus de vice-voorzitter van China's Gezondheidsraad Zeng Yixing. Hij was verrast om in het onderzoeksplan te lezen dat er serieus werk gemaakt ging worden naar de 'labtheorie', een theorie die eerst door de WHO werd verworpen als oorzaak van het uitbreken van de pandemie.

"Dit is niet-wetenschappelijk en daarom is zo'n plan niet acceptabel voor ons", zo breidt Yixing verder uit. Een andere Chinese wetenschapper, ook onderdeel van het onderzoeksteam, vond dat de WHO de gangbare theorie van 'oorsprong uit dieren' dient te onderzoeken. 

Liang Wannian zei dat het virus ten tijde van de uitbraak in Wuhan ook al in afvalwater in andere landen is gedetecteerd. "Onderzoekers kunnen hun onderzoek beter uitbreiden naar die landen", aldus Wannian.

In een eerder onderzoek werd geconcludeerd dat de meest logische oorsprong van het virus van een markt in de Chinese stad Wuhan lag. Vooral Westerse landen bekritiseren de uitkomsten van dat onderzoek, omdat de nodige transparantie ontbreekt.

Donald Trump
Voormalig president Donald Trump zei begin 2020 al dat hij bewijs had dat het virus uit een Chinees lab zou komen. De media ridiculiseerden zoals gewoonlijk zijn verklaring en dit soort uitspraken, inclusief degenen die deze durfde te maken, werden zelfs van sociale media verbannen. Voor de WHO lijkt het Wuhan Institute of Virology inmiddels een plausibele oorsprong van het virus en daarmee de pandemie.

Helaas willen de Democraten liever niet dat geheime documenten over de 'lab leak theory' naar buiten komen. Een verzoek van de Republikeinen om nu toch eindelijk eens openheid van zaken te geven werd door de Democraten getorpedeerd.

China gelooft niet dat het virus uit één van hun labs is ontsnapt, maar zou wel achter een onderzoek staan dat Amerikaanse labs zou gaan onderzoeken. Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zou graag het Amerikaanse biolab in Fort Detrick in Maryland laten onderzoeken. Meer dan vier miljoen Chinezen hebben inmiddels een petitie getekend die de WHO oproept om dat lab te onderzoeken.