Foutje bedankt: graffiti tegen Rashford was toch niet racistisch

Sja, daar sta je dan met je vuist in de lucht 'Black Lives Matter' te schreeuwen nadat een muurschildering van de Engelse voetballer Marcus Rashford met grafiti besmeurd was na de verloren EK-finale tussen Engeland en Italië. Rashford was één van de voetballers die een beslissende penalty miste.

Volgens de politie in Manchester ging het helemaal niet om racistische uitingen, maar om kritische teksten richting de voetballer, die toevallig zwart is. Volgens dagblad The Mirror zou er 'shite bastard' gestaan hebben, met een piemel erbij. Volgens Reddit staat er 'shite in a bucket. bastard'. Daarnaast stond er 'fuck Sancho'. Ook Jadon Sancho miste een penalty in diezelfde wedstrijd. En is ook zwart.

Snel na het ontdekken van de graffiti werden de verfklonten afgeplakt en werd er geroepen dat het om racisme ging. Direct verzamelden zich honderden mensen die spontaan op één knie gingen zitten en het 'Black Power'-symbool (een vuist in de lucht) lieten zien. Daarnaast werden er BLM-vlaggen gedragen en zongen de aanwezigen uit volle borst 'Black Lives Matter'.

De Britse politiek commentator Calvin Robinson had een scherp antwoord: "Dit is nou het gevolg van alles vanuit het oogpunt van ras te bekijken, je ziet dan opeens overal racisme. Ik ben benieuwd of de media nog excuses gaat maken voor hun beschuldigingen van de afgelopen dagen."

Robinson is er namelijk van overtuigd dat de media schuldig is aan het uitlokken van raciale spanningen omtrent de graffiti. "Het waren gewoon wat scheldwoorden. Het was kwajongenswerk, maar zeker géén racisme. De media stookt het vuurtje verder op. Geef ons alleen de feiten en stop met dingen verdraaien."