FOK! Wat een weer: onvoorstelbaar, maar toch een nuance

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hoi mensen!

Dit is misschien wel het lastigste weerbericht dat ik ooit gemaakt heb. Ik denk dat iedereen vol vragen en schrik zit met wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Ik heb de hele dag zitten denken van hoe ik dit het beste ga verwoorden. Laat ik mij maar concentreren op het weerbericht, maar ik zit ook op weergebied vol vragen.

Al dagenlang lieten de modellen zien dat er een een heftige situatie op komst zou zijn. En ook de locaties waren al opvallend goed berekend. Er trok een depressie van Frankrijk naar Duitsland om vervolgens af te buigen naar het noorden. Dat is al vrij ongebruikelijk. Maar dit systeem kwam volledig klem te zitten tussen hogedruk met frissere lucht ten westen van ons en de zeer hete lucht in het oosten van Europa. Zodoende kwam het geheel vrijwel tot stilstand. En dat voor maar liefst drie dagen. 

Toch stel ik bij mijzelf wel een aantal vragen. Ik ga niet oordelen of iets beweren, maar een vraag is bijvoorbeeld zijn de autoriteiten in Duitsland en Belgie niet een beetje te laks geweest. Natuurlijk speelt het relief mee, maar het was zo duidelijk dat het heftig ging worden. Persoonlijk heb ik het idee dat er toch minder slachtoffers hadden kunnen vallen. Verder hebben wij in Nederland wel wat meer ervaring met het water en daarom zijn er in ons land denk ik geen doden gevallen.

Ik had een ramp van deze omvang niet verwacht, mede omdat het qua regenhoeveelheden ' relatief' wel meeviel. Tuurlijk, het heeft in korte tijd natuurlijk ontzettend hard geregent, dat staat buiten kijf. Maar de hoogste som die ik ben tegen gekomen was in twee dagen tijd 180 mm. Natuurlijk wel op plaatsen waar dat niet logisch is. Echter, in bijvoorbeeld Lugano valt soms wel 300 mm in 24 uur. De zuid-of noordkant van de Alpen krijgen zeker in het najaar dus soms honderden mm te verwerken. Heel soms hoor je daar wat van, maar eigenlijk is dat vrij normaal.

Natuurlijk zijn de Alpen niet te vergelijken met de Eiffel of Ardennen. Uiteraard zal onderzoek moeten uitwijzen hoe het zover heeft kunnen komen, maar zo'n chaos had ik zeker niet verwacht. In  Belgie was de hoogste som 124 mm. In ons Limburg ongeveer rond de 110 mm. Dit was echter niet de eerste keer dit jaar. Een paar weken geleden was het ook raak daar. Toen viel er ook 100 mm in Heerlen, maar ook dat liep relatief gezien goed af.

Verder was er natuurlijk in Noord-Holland een dag waarin 120 mm viel in een paar uur, maar op wat wateroverlast na, sprak er na een paar dagen niemand meer over. Dus daarom vind ik het heel bijzonder hoe deze ramp heeft kunnen ontstaan. Relief, maar er moet meer zijn. Ik denk dus toch een beetje laksheid van de autoriteiten.

Hier in Haarlem is overigens geen druppel gevallen. Toch zit ik bij mijzelf te denken: had ik hierbij willen zijn? Ik denk het wel ja. De kracht van de natuur is gewoon geweldig. Natuurlijk hoop je niet dat er problemen komen, laat staan een ramp van deze omvang, maar ik het toch wel willen meemaken.

Ik maak me nu wel zorgen. Stel, er valt inderdaad ineens 300 mm. Dat sluit ik zeker niet uit dat dat gaat gebeuren en je ziet nu al de ravage, ik hou mijn hart vast. Je ziet het eigenlijk al aankomen. Het wordt steeds extremer. Neem nou ook die tornado in Tsjechie. Dat was van het kaliber EF4  met ruim zes doden. Ook dit is een verschijnsel dat we weinig zien in Europa, maar ze komen steeds vaker voor en worden ook steeds zwaarder.

Toch wil ik ondanks alle ellende een kleine nuance plaatsen. Nu is het vlakbij huis gebeurd, maar wat als dit in bijvoorbeeld in Bangladesh of Honduras was? Dan hadden we denk ik 1x een nieuwsbericht gezien, en dan waren we daarna weer met zijn allen over tot de orde van de dag gegaan. Het dodental in die landen zou dan stukken hoger hebben gelegen. En dan kun je zo'n land weer helemaal opnieuw opbouwen. In iets mindere mate zou je dat ook voor de VS kunnen benoemen, want er zijn soms perioden dat daar in een week 1000 mm valt. En dan heb ik het nog niet eens over de tornado's of streng winterweer. Nu worden er hier allerlei giro-nummers geopend, de koning gaat op bezoek, etc. En dat terwijl er in Nederland niet één slachtoffer is gevallen. Ik wil het zeker niet bagitaliseren, maar ik heb er wel mijn bedenkingen bij.

In ieder geval, de komende week kunnen de getroffen gebieden even bijkomen. Er wordt even geen regen meer verwacht. Dit weekend is het in ons land vrij zonnig. Misschien dat er in het binnenland nog wat wolkenvelden voorkomen, maar uiteindelijk breekt ook daar de zon door. Het wordt morgen en zondag tussen de 22 en 26 graden ondanks een noord-noordoostelijk briesje die op de Wadden kracht 4 haalt. 

Fijn weekend!

vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)
Vorige week in Anna Paulowna, toen er nog wel blauwe lucht was te zien (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.