Fransman in hongerstaking in Tokio voor 'door ex ontvoerde kinderen'

Een Fransman in Japan die zegt dat zijn kinderen zijn ontvoerd door hun Japanse moeder, is vandaag in Tokio, nabij het Olympisch Stadion, in hongerstaking gegaan. Door dit protest hoopt hij internationale aandacht te verkrijgen die hem zou kunnen helpen bij zijn strijd om herenigd te worden met zijn kinderen.

"Ik heb alles gegeven, ik ben mijn baan, mijn huis en mijn spaargeld de afgelopen drie jaar kwijtgeraakt. Ik weeg nu 80 kilo en ik zal alles geven tot de laatste gram", vertelde Vincent Fichot aan AFP. zittend bij de ingang van een treinstation in Tokio, niet ver van het nieuwe Olympisch stadion.

Fichot, 39, die al 15 jaar in Japan woont, zei dat hij zijn hongerstaking niet zal opgeven totdat zijn kinderen, een jongen en een meisje van zes en vier, aan hem zijn teruggegeven.

Als dat niet lukt, richt hij een noodkreet tot de Franse staat: "Ik wil dat de Franse autoriteiten me laten zien dat ze me serieus nemen en dat ze het echt voor mijn kinderen willen opnemen, en dat ze sancties zullen opleggen aan Japan totdat Japan ermee instemt de rechten van mijn kinderen te beschermen."

Zijn vrouw heeft hem in de rechtbank beschuldigd van huiselijk geweld, zei Fichot, maar dit later "ingetrokken", het Japanse rechtssysteem heeft me nu "niets te verwijten", zei hij.

"Ik heb alles geprobeerd, ik heb geprobeerd mijn vrouw te overtuigen door tegen haar te zeggen dat het niet goed was voor de kinderen", voegde hij eraan toe. "Op dit moment weet ik niet eens of ze nog leven."

Gezamenlijke voogdij over kinderen in gevallen van echtscheiding of scheiding van tafel en bed bestaat wettelijk niet in Japan, waar ontvoeringen door ouders gebruikelijk zijn en vaak worden getolereerd door de lokale autoriteiten. Er zijn geen officiële cijfers, maar mensenrechtenorganisaties schatten dat elk jaar ongeveer 150.000 minderjarigen gedwongen worden gescheiden van één van de ouders. Onder hen zijn enkele binationale kinderen, zoals die van Fichot, die, nadat ze tegen de Japanse autoriteiten waren aangelopen, zich nu tot de Franse staat en internationale instanties hebben gewend.

Hij is van plan zijn hongerstaking dag en nacht voort te zetten - en zegt dat als de politie hem wegjaagt, hij ergens anders heen zal gaan.

Leden van een in Tokio gevestigd steuncomité, waar meer buitenlandse ouders in dezelfde situatie zitten, zullen hem water en kleding brengen en hem helpen zijn elektronische apparaten op te laden.

Fichot is ook van plan om dagelijks een korte video op zijn Facebook-pagina te plaatsen om zijn situatie bekend te maken en volgers op de hoogte te houden van zijn fysieke conditie.

De Franse president Emmanuel Macron zal eind deze maand in Tokio aankomen om de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij te wonen.

Tijdens zijn laatste bezoek aan het land sprak Macron zich uit ter ondersteuning van Franse ouders die gescheiden moeten leven van hun kinderen in Japan, en veroordeelde hij ze als "trieste situaties die volkomen onaanvaardbaar zijn".