Wit-Rusland laat 'expres' vluchtelingen door naar EU, Litouwen beveiligt grenzen

Litouwen is begonnen met het bouwen van een hekwerk langs de grens met Wit-Rusland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Vilnius bekendgemaakt. De achtergrond is een geschil met Wit-Rusland. Het gaat over de bewering dat het buurland vluchtelingen opzettelijk de grens met Litouwen laat oversteken.

Volgens officiële informatie zijn er al meer dan 1.500 vluchtelingen gearresteerd, van wie 37 binnen 24 uur. Dat heeft de grenswacht vandaag bekendgemaakt. EU-commissaris Johannson beschuldigde de Wit-Russische Loekasjenko ervan de migranten voor politieke doeleinden te gebruiken.

Litouwen heeft meegedeeld dat ze vanwege de illegale grensoverschrijdingen de bijna 680 kilometer lange grens met Wit-Rusland met militairen en slagbomen zou worden beveiligd.

Simonyte: Wit-Rusland vliegt migranten binnen
Het geschil is de afgelopen weken tot een hoogtepunt gekomen. Loekasjenko heeft heel openlijk verklaard dat zijn land niet langer zal voorkomen dat migranten de grens naar Litouwen - en dus naar de EU - oversteken: "We zullen niemand tegenhouden, omdat ze niet naar ons komen, maar naar de bloeiende, warme, gezellige Europa.”

Onlangs beschuldigde de Litouwse premier Simonyte het buurland ervan zelfs vluchtelingen uit het buitenland op te halen. Ze vertelde persbureau Reuters dat Wit-Rusland vluchten naar Minsk aanbiedt. De belangrijkste luchthaven hiervoor is Bagdad. Het sloot echter niet uit dat er ook mensen vanuit Istanbul zouden worden ingevlogen.

Voormalig minister van Defensie Yuknjawitschene, die nu EP-lid is, sprak van een hybride oorlog die momenteel tegen hun land wordt gevoerd.

Vluchtelingen voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afrika
Volgens de huidige kennis komen de vluchtelingen voornamelijk uit landen in het Midden-Oosten en Afrika. De meesten van hen hebben asiel aangevraagd in Litouwen. De regering in Vilnius wilde vandaag wetswijzigingen verwerken om het herzieningsproces te versnellen. Het kabinet heeft eerder de noodtoestand uitgeroepen om makkelijker en sneller de wetswijzigingen door te kunnen voeren. De Litouwse president Naueseda riep hiertoe maandag de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Zit Poetin hier allemaal achter?
De Duitse correspondent Sabine Adler merkte op dat een dergelijke actie, waarbij vluchtelingen worden gegroepeerd  en onder valse voorwendselen naar Europa werden gevlogen, atypisch was voor Loekasjenko. Adler benadrukt: "Ook al is het bewijs nog niet geleverd, je hoeft geen helderziende te zijn om te raden wiens handtekening de toezegging draagt: die van de Russische president."