Terugkijken: Persconferentie Rutte en De Jonge over aanpassing coronamaatregelen

Demissionair premier Mark Rutte geeft vanavond samen met demissionair minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) zoals verwacht om 19.00 uur een persconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid worden er een aantal versoepelingen van 26 juni aangepast om de extreme groei positief op COVID-19 geteste personen tegen te gaan.

De geruchten gaan dat meerdaagse festivals weer verboden worden en dat discotheken en nachtclubs weer dicht moeten. Veel discotheken en clubs hebben van de week zelf al besloten om hun deuren te sluiten.

Of de regels rondom 'Test voor Toegang' worden aangescherpt is nog onduidelijk. Bij de proeven van FieldLab werkte dit systeem prima, maar in de praktijk wordt er veel mee gesjoemeld waardoor clusters in het uitgaansleven zijn ontstaan.

Hoewel de ziekenhuizen en de IC's het op dit moment nog rustig is met COVID-19 patienten is een toename daarvan de komende weken niet uit te sluiten. Daarnaast zijn er zorgen over de alsmaar toenemende druk op de huisartsen en het aanhouden van langdurige COVID-19 klachten, de zogenaamde 'Long Covid', wat na elke ziektelast door COVID-19 kan voorkomen. Een mild verloop of ziekenhuisopname bij een doorgemaakte COVID-19 maakt voor het ontstaan 'Long Covid' geen verschil.

De persconferentie kan hier om 19.00 uur live gevolgd worden.