EK: ItaliŰ eerste finalist na penalties

Italië heeft Spanje na penalties verslagen in de strijd om een finaleplaats op het EK. Spanje had een groot deel van de wedstrijd het betere van het spel, maar wist niet genoeg gevaarlijke momenten te verzorgen om Italië op de knieen te krijgen. Na 120 minuten was het 1-1, maar één gemiste penalty meer van Spanje leverde de doorslag.

In de eerste helft had Spanje zoals in de vorige wedstrijden die ze speelden het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidde het nauwelijks in de eerste twintig minuten. Italië leek na twintig minuten voor het eerst gevaarlijk te worden na verkeerd uitkomen van Unai Simon, maar door goed druk zetten van de defensie wisten de Italianen niet tot uithalen te komen. Italië was verder geen schim van de ploeg uit de eerdere wedstrijden. Veel foute passes en balverlies waren het devies. Dit leverde net na de Italiaanse mogelijkheid een kans op voor Dani Olmo, die wat gelukkig de bal voor zijn voeten vond in het strafschopgebied, maar zijn uithaal gestopt zag door Donnarumma. Het restant van de eerste helft gaf een duidelijk spelbeeld. Italie probeerde vooral gevaarlijk te worden met lange ballen achter de Spaanse defensie maar slaagde daar niet in, terwijl het korte combineren van Spanje ook niet voldoende was om de Italiaanse defensie te slachten. Italië kreeg nog een kans via de zijkant, Emerson schampte de lat, maar wist dus niet af te ronden. Zodoende was de ruststand dan ook 0-0.

De tweede helft was in het begin meteen meer vuurwerk. Busquets wist voor Spanje vanaf rand 16 maar net over te schieten en Fede Chiesa vuurde aan de andere kant op het Spaanse doel. Even later kreeg Chiesa alsnog de kans uit een counter die niet goed werd verwerkt door de Spaanse verdediger Aymeric Laporte. De afvallende bal werd na een mooie actie in de zestien en dito schot gepromoveerd tot doelpunt, 1-0. Aan de andere kant had een snelle reactie zo gekund, Oyarzabal kreeg een vrije kopkans, maar vergat het hoofd tegen de bal aan te zetten.

Halverwege de tweede helft moest Spanje opportunistischer spelen om een gelijkmaker te forceren, waardoor er achterin ook ruimte kwam. Invaller Berardi was de eerste die voor Italië een kans kreeg op de 2-0, maar hij schoot uit een lastige hoek recht op doelman Simon. Italië leek in eerste instantie niet echt in de problemen te komen doordat Spanje moest scoren, maar tien minuten voor tijd was er toch een gelijkmaker. Morata en Olmo hadden door het midden een mooie een-twee die de verdediging volledig open splijtte. Morata, die dit toernooi al veel kansen had gemist, maakte deze kans wel goed af: 1-1. Daarna waren beide ploegen toch weer te bang om in de reguliere speeltijd te verliezen, dus konden beide ploegen opnieuw naar een verlenging.

In deze verlenging was de eerste grote kans voor Spanje. Een vrije trap vanaf de zijkant werd een lage voetzoeker, en deze was serieus gevaarlijk. Via enkele caramboles belandde de bal net naast het doel, al had daar eigenlijk niemand echt weet van. Spanje leek de langere adem te hebben in de verlenging, maar Italië leek de ploeg te zijn die op voorsprong kwam in de 110e minuut. Berardi kon na een typisch balletje achter de verdediging mooi afronden, maar kreeg de bal in buitenspelpositie, dus de goal ging niet door. Daarna leek de vermoeidheid de spelers parten te spelen. Gevaarlijke kansen kwamen er niet meer, penalties waren de enige mogelijke uitkomst.

Bij de penalties kende Italië een valse start. Locatelli, nog zo goed in de groepswedstrijd tegen Zwitserland, zag zijn strafschop gekeerd. Gelukkig voor hem deed Olmo het niet beter. De vijf volgende strafschoppen gingen raak, maar Morata die als vierde voor Spanje mocht, miste ook zijn strafschop. Jorginho kon het daarna beslissen en faalde niet.

Italië zal zondag de finale op Wembley spelen. Daar zal Engeland of Denemarken wachten. Ook de reeks ongeslagen wedstrijden van Italië blijft in tact. Spanje kan naar huis na het beste resultaat op een eindtoernooi sinds de EK-winst in 2012.