VN rapport beschuldigt Russische militairen van vermoorden Afrikaanse burgers

In 2018 stuurde Rusland voor het eerst militaire instructeurs naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om regeringstroepen te ondersteunen in de strijd tegen rebellen. Een VN-rapport stelt nu dat de Russen betrokken waren bij het doden van burgers.

Volgens een VN-rapport zijn Russische militaire instructeurs in de Centraal-Afrikaanse Republiek betrokken bij talloze mensenrechtenschendingen. Er zijn "talloze meldingen van willekeurige moorden op ongewapende burgers door Russische instructeurs", aldus het rapport, dat beschikbaar was voor het persbureau AFP. Samen met de Centraal-Afrikaanse veiligheidstroepen bezetten de Russen ook scholen en pleegden stelselmatige plunderingen, onder meer van hulporganisaties.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld en is sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 politiek instabiel. In december lanceerden de rebellen opnieuw een offensief om de regering omver te werpen. Gesteund door een 12.000 man sterke VN-vredesmacht, Rwandese speciale troepen en Russische paramilitairen, zorgden de regeringstroepen voor het terugtrekken van de rebellen. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht vanwege de gevechten sinds het begin van het jaar.

Meldingen van betrokkenheid bij gevechten
De Russen worden voornamelijk gestuurd voor het versterken van het anders slecht uitgeruste Centraal-Afrikaanse leger. In 2018 stuurde Rusland voor het eerst zogenaamde trainers naar het land van de burgeroorlog en leverde het handvuurwapens met toestemming van de VN. In april gaf Moskou aan dat er 532 uitgezonden instructeurs ter plaatse zouden zijn, die geen van allen gewapend waren en niet betrokken werden bij gevechtsoperaties.

Volgens het VN-rapport zal dit aantal in werkelijkheid echter aanzienlijk hoger zijn, namelijk eerder "tussen 800 en 2100". Verschillende civiele en militaire bronnen hebben getuigd over "de actieve deelname van Russische trainers aan gevechtsoperaties op de grond". In feite verschenen de Russen vaak in de Centraal-Afrikaanse strijdkrachten als leiders in plaats van assistentie.

Het betreffende VN-orgaan had het rapport onlangs aan de Veiligheidsraad voorgelegd. In zijn aanbevelingen roepen de experts op tot uitbreiding van de sancties en tot verlenging van het huidige wapenembargo voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het embargo loopt af op 31 juli. De Centraal-Afrikaanse Republiek, Rusland, China en verschillende Afrikaanse landen zijn tegen een verlenging.