Rutte wil geen EU-top met Rusland

Frankrijk en Duitsland maakten gisteren bekend een top te willen met de Russische president Vladimir Poetin. Als het aan Nederland ligt, komt er geen EU-top met Rusland. Premier Rutte vindt dat maar een slecht idee: "Niet waar ik bij ben in ieder geval", zei hij vandaag bij aankomst op de EU-top.

De relatie met Rusland is al langere tijd zeer gespannen en daarom gaan de Europese regeringsleiders er vanavond uitgebreid over praten. Frankrijk en Duitsland zouden het liefst binnenkort weer een gesprek willen met Poetin. De Duitse bondskanselier Merkel hoopt juist met een top weer in gesprek te kunnen gaan met Poetin en de verhoudingen tussen de landen te verbeteren.

Voor Nederland is het MH17-dossier de belangrijkste reden om voorlopig niet in één ruimte te willen zitten met de Russische president. Het Frans-Duitse plan leidt ook tot weerstand bij een aantal andere landen. De drie Baltische staten en Polen zijn fel tegen gesprekken met Rusland. Een week geleden werd Polen nog getroffen door een grote cyberaanval vanuit Rusland.