Nieuw-Zeelandse gewichthefster is eerste transgenderatleet op de Spelen

Transgenderatleet Laurel Hubbard is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse vrouwenteam dat uitkomt op de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft het olympisch comité van het land maandag bekendgemaakt. De 43-jarige Hubbard zal uitkomen op het onderdeel gewichtheffen. Ze wordt de eerste transgender die deelneemt aan de Spelen. Meer hierover bij het AD

Hubbard nam deel aan wedstrijden bij de mannen voordat ze in 2013 van geslacht veranderde. Als man bereikte ze echter nooit de internationale top. Na haar geslachtsverandering bleek ze als vrouw wel mee te kunnen op het allerhoogste niveau. 

Transgender-atleten op de Olympische spelen
In 2003 werd een commissie bijeengeroepen door de Internationaal Olympisch Comite (IOC). Deze Medische Commissie stelde nieuwe richtlijnen op voor deelname van atleten die een geslachtsverandering hadden ondergaan. In het rapport zijn drie voorwaarden voor deelname genoemd. Ten eerste moeten atleten hebben ondergaan geslachtsveranderende operatie, inclusief veranderingen in de uitwendige genitaliën en gonadectomie. Ten tweede moeten atleten aantonen dat hun geslacht wettelijk erkend is. Ten derde moeten atleten een geschikte tijd hormoontherapie hebben ondergaan voordat ze kunnen deelnemen, waarbij twee jaar de aanbevolen tijd is.

Pas in 2004 liet het IOC transgender-atleten toe om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

In 2015 heeft het IOC deze richtlijnen gewijzigd om te erkennen dat de wettelijke erkenning van geslacht moeilijk kan zijn in landen waar geslachtsverandering niet legaal is, en dat het vereisen van een operatie bij verder gezonde individuen "mogelijk in strijd is met de ontwikkeling van wetgeving en opvattingen over mensenrechten". De nieuwe richtlijnen vereisen alleen dat transvrouwelijke atleten hun geslacht aangeven en die bewering gedurende vier jaar niet veranderen, en ook een testosteronniveau van minder dan 10 nanomol per liter aantonen gedurende ten minste één jaar voorafgaand aan de wedstrijd en gedurende de periode dat ze in aanmerking komen. Atleten die van vrouw naar man zijn getransformeerd, mogen zonder beperking deelnemen. Deze richtlijnen waren van kracht voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio, hoewel er toen geen openlijk transgender atleten deelnamen.