Onderzoek bevestigt dat Jurgen Conings is overleden

Het lichaam van de vermiste militair Jürgen Conings (46) is levenloos teruggevonden in het Limburgse Nationale Park Hoge Kempen. Dat meldt de redactie van de Belgische regionale zender TVL.

Update 21.20 uur: Uit onderzoek van het lab en de wetsdokter blijkt dat het vandaag aangetroffen lichaam inderdaad Jurgen Conings betreft. Het is nog niet duidelijk hoelang het lichaam op de vindplaats lag. Het lichaam werd zittend tegen een boom aangetroffen. Langs Conings lag een riotgun. Verder had hij een handvuurwapen 5.7 bij zich, net als een bijl en een zakmes. Het lichaam verkeerde al in een tamelijk verre staat van ontbinding. Het stoffelijk overschot van Jürgen Conings zal zondagavond nog verplaatst worden, aldus het parket. 

Vannacht en morgenochtend zal een autopsie plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zelfmoord gepleegd met behulp van een vuurwapen, melddde het federaal parket vanavond.

Bij de woning van de overleden militair staan tientallen sympathisanten om Conings te herdenken. Familie en vrienden legden bloemen bij zijn huis en brandden kaarsjes.

De  Belgische minister van Binnenlandse Zaken heeft vandaag op advies van het Nationaal Crisiscentrum de federale fase van het noodplan terrorisme beëindigd. Deze werd op 18 mei geactiveerd. "Na de vondst van het levenloze lichaam van de voortvluchtige, is er niet langer een noodzaak om de federale fase aan te houden", klinkt het in een mededeling.

Jager Leonard Houben had vanmorgen rond 9.30 uur een penetrante geur waargenomen, toen hij zich in het Dilserbos verplaatste op zijn elektrische mountainbike. Kort voor de middag ging de man terug in de omgeving kijken om te zien of het geen aangeschoten everzwijn of ree betrof. Maar dat bleek niet het geval. Hij vond bij een boom het stoffelijk overschot van Jürgen Conings. Dat heeft de jager aan een journalist van Belga gezegd. De aangetroffen overleden persoon met baard droeg zwarte kleding. Verder had hij volgens de jager een riotgun bij, een handvuurwapen, een bijl, een zakmes en munitie. De persoon was lastig te zien tussen de hoge varens. Houben verwittigde de politie en moest een verklaring af komen leggen. Nadat hij vanmiddag de juiste locatie van het lijk had gevonden kwam hij twee politiemensen tegen. De burgemeester had bij het waarnemen van de 'lijkengeur' de exacte coordinaten genoteerd en dit aan de politie doorgegeven met het verzoek om op onderzoek te gaan. De burgemeester is niet zelf op zoek gegaan naar de 'bron' van de stank.

Familieden van Jürgen Conings zijn zwaar ontdaan, zij geloven niet dat de militair zichzelf van het leven beroofde. “Het kan niet dat 500 militairen met honden hem niet vinden. Ze hebben hem gedood", zegt een van de aanwezige familieleden. "Ik geloof niet dat Jürgen zelfmoord heeft gepleegd. Kennen jullie Jürgen? Wij wel. Wat een bizar toeval dat net de burgemeester van Maaseik hem vindt.”

Update 15.10 uur: Nog steeds is er niet met 100% zekerheid vastgesteld dat een lichaam dat vandaag in Oost-België is gevonden, het lichaam is van Jurgen Conings. Volgens de eerste berichten zou het lijk er al 3 weken liggen en zal DNA uitsluitsel moeten geven. De man is sinds 17 mei vermist nadat hij wapens had gestolen van een militaire basis en publieke figuren bedreigde, aldus openbare aanklagers. 

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek is het Jurgen Conings", aldus een verklaring. "De doodsoorzaak is waarschijnlijk, volgens de eerste bevindingen, toe te schrijven aan zelfmoord met een vuurwapen", voegde de verklaring eraan toe, hoewel dit op een later tijdstip moet worden bevestigd.

Honderden politie- en legerpersoneel werden vorige maand ingezet op jacht naar Conings, 46, nadat zijn verlaten voertuig in het gebied nabij de Nederlandse grens was gevonden met vier raketwerpers erin. De militair die naar verluidt diende in Kosovo, Irak en Afghanistan, werd verondersteld gewapend en gevaarlijk rond te trekken nadat hij wapens had gestolen op een militaire basis waar hij als instructeur werkte.

De ontdekking werd voor het eerst gemeld nadat de burgemeester van Maaseik op zondag vertelde dat hij het lichaam had gevonden tijdens een fietstocht in een bos in de buurt van waar de auto van Conings vorige maand was gevonden.

"Tijdens mijn mountainbiketocht vanmorgen, in een deel waar weinig mensen komen, rook ik een sterke lijkengeur", zegt Johan Tollenaere van het oostelijke stadje Maaseik tegen VRT-nieuws. "Ik dacht meteen aan Jurgen Conings en heb de politie gewaarschuwd. Ze hebben het lichaam gevonden", zei hij.

De klopjacht naar Conings domineerde de krantenkoppen in België, waarbij sommigen Conings de 'Belgische Rambo' noemden naar de actiefilm uit de jaren 80 met Sylvester Stallone in de hoofdrol.

Onder de mensen die door Conings zijn bedreigd, bevindt zich Marc Van Ranst, een vooraanstaande viroloog die tijdens de coronaviruscrisis een doelwit is geworden voor complottheoretici, Covid-sceptici en extreemrechts Vlaanderen in België.

Met Conings nog steeds op vrije voeten, waren Van Ranst en zijn gezin verplaatst naar een geheime locatie.

"Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jurgen Conings. Voor hen is dit heel droevig nieuws, omdat ze een vader, een familielid of een vriend verliezen", twitterde Van Ranst vanmiddag na het nieuws dat Conings was gevonden.

Deze affaire is een schande voor de Belgische regering, omdat bekend was dat Conings op een lijst stond vanwege zijn extreemrechtse opvattingen en tevens toegang had tot wapens.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder hekelde de online steun voor de voortvluchtige en veroordeelde Conings in het bijzonder de steun vanuit de Belgische strijdkrachten. Een Facebookpagina ter 'ondersteuning' van Conings had in no-time 45.000 leden, en werd door Facebook gesloten.


Eerdere berichtgeving:
De Belgische Jürgen Conings verdween op 17 mei met zware wapens die hij had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Hij werd gelijk als een terreurverdachte bestempeld door het Federaal Parket vanwege zijn extreemrechtse sympathieën en bedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst, die sindsdien in een safehouse verblijft. Conings stond ook op de OCAD-lijst van potentieel gevaarlijke extremisten.

Meer info volgt.