Burgemeester zet autistische man (34) uit huis om drogen van één wietplant

De burgemeester van Bergeijk heeft in 2020 vanwege het aantreffen van wiet een autistische man op straat gezet. Verschillende hulpverleners hebben de burgemeester geinformeerd dat het om een kwetsbare man gaat, zonder criminele banden. Ondanks dat het sluiten van zijn woning desastreuze gevolgen voor de man zou hebben heeft de burgemeester dit toch gedaan.

De 34-jarige man heeft een zware vorm van autisme en gebruikt cannabis voor zelfmedicatie, om beter om te kunnen gaan met stress en spanningen. Om niet naar de coffeeshop te hoeven gaan, had hij een wietzaadje in het bos geplant en daar laten opgroeien. Nadat hij in oktober 2019 de plant oogst en meeneemt naar huis om te drogen krijgt hij voordat hij de wietplant heeft kunnen drogen de politie aan de deur. Waarschijnlijk hebben buren de wietlucht geroken en de politie gewaarschuwd. De politie neemt de niet gedroogde plant mee, deze wordt aangemerkt als handelsvoorraad.

Vlak daarna krijgt de man een brief van de burgemeester waarin staat dat zijn huis als 'drugspand' wordt gezien en daarom voor drie maanden zal worden gesloten. Alsof dat al niet erg genoeg is besluit de woningbouwvereniging het huurcontract te ontbinden, waardoor de man definitief op straat komt te staan. Uiteindelijk kan hij tijdelijk bij familie intrekken maar verliest door alle omstandigheden, waaronder corona, ook nog eens zijn baan. Meer hierover lees je bij RTL.