EK: Dumfries kopt Nederland naar winst tegen Oekraïne

Het Nederlands elftal is het Europees kampioenschap begonnen met een 3-2 zege tegen Oekraïne. Denzel Dumfries kopte op de valreep de 3-2 binnen. Eerder had Oranje in de tweede helft een 2-0 voorsprong weggegeven.

Het Nederlands elftal begon in de verwachte 5-3-2 opstelling met als verrassing Patrick van Aanholt in de basis. In een vermakelijke eerste helft had Oranje direct controle over de wedstrijd. In de eerste tien minuten werd het Nederlands elftal direct gevaarlijk, maar het zou in de beginfase niet tot een doelpunt.

Oekraïne kwam er een aantal malen goed uit, maar tot veel problemen voor het doel van Maarten Stekelenburg zorgde dat niet, mede dankzij een goede tackle van Van Aanholt. Ook in het tweede deel van de eerste helft bleef het Nederlands elftal de betere ploeg en was het met een volley van aanvoerder Georginio Wijnaldum dicht bij de 1-0. Ook Denzel Dumfries was met een vrije kopkans dicht bij de openingstreffer, terwijl hij in de eerste minuten van de wedstrijd ook al een uitstekende kans kreeg. Maar uiteindelijk werd er in de eerste helft niet gescoord tussen de beide landen.

Zeven minuten in de tweede helft was het wel raak. Zo als zo vaak kwam Dumfries goed door aan de rechterkant, waarna hij de bal strak voorgaf. De Oekraïne-keeper zat er nog wel tussen, maar gelukkig voor Nederland viel de bal voor de voeten van Wijnaldum, die vervolgens makkelijk binnenschoot.

Snel na de 1-0 verdubbelde Wout Weghorst de score. Opnieuw kwam het Nederlands elftal goed door aan de rechterkant. Dumfries nam de bal weliswaar niet goed aan, maar alsnog  kwam de bal gelukkig voor de voeten voor de spits van Oranje, die vervolgens laag in de korte hoek binnen schoot.

Oranje deed het na de 2-0 rustig aan en een kwartier voor tijd bracht Oekraïne de spanning terug in de wedstrijd. Andriy Yarmolenko zorgde met een prachtige treffer in de verre hoek voor de 2-1 en voordat Nederland bekomen was van de tegenvaller lag ook de 2-2 erin. Uit een vrije trap kopte Roman Yaremchuk prachtig binnen en was Stekelenburg voor de tweede keer kansloos.

Oranje moest weer op zoek naar een doelpunt en dankzij een prachtige kopbal van Dumfries kreeg het Nederlands elftal ook de voorsprong. De rechtsback kwam goed voor zijn man, waarna hij raak kopte, al ging de doelman van Oekraïne niet geheel vrijuit.

Dankzij de 3-2 winst heeft Oranje samen met Oostenrijk drie punten na de eerste speelronde. Donderdag nemen de beide landen in de Johan Cruijff Arena het op tegen elkaar. Oekraïne en Noord-Macedonië blijven op nul punten staan na één wedstrijd in groep C.