Saoedi-ArabiŽ beperkt voor 2e jaar op rij aantal bedevaartgangers bij hadj

Saoedi-Arabië beperkt voor het tweede jaar het aantal moslims dat kan deelnemen aan de jaarlijkse bedevaart naar Mekka en Medina - de hadj genoemd - vanwege COVID-19.

Slechts 60.000 van de eigen burgers en inwoners kunnen deelnemen aan het evenement, meldde het Saudische staatspersbureau (SPA) zaterdag.

Dat aantal is veel hoger zijn vorig jaar, toen er amper 1.000 mochten gaan, maar nog steeds vele malen minder dan de meer dan twee miljoen die normaal de heiligste plaatsen van de islam bezoeken voor de hadj, waaronder veel Britten.

Alleen mensen tussen 18 en 65 jaar die geen chronische aandoeningen hebben en zijn ingeënt of immuun tegen COVID-19, mogen medio juli van dit jaar mee op de bedevaart.

De minister van Volksgezondheid van het koninkrijk Tawfiq al Rabiah, zei: "De beslissing is genomen om de veiligheid van de Hajj te garanderen te midden van onzekerheid over het coronavirus. Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin is er onzekerheid over het virus en registreren sommige landen nog steeds hoge aantallen COVID-19-gevallen. Daarnaast hebben we te maken met de verschillende varianten van het virus, vandaar de beslissing om de hadj te beperken."