EK: Finland wint van Denemarken na bizarre wedstrijd

Finland heeft verrassend zijn eerste EK-wedstrijd in een eindronde ooit gewonnen. Denemarken werd met 0-1 verslagen. De wedstrijd werd ruim anderhalf uur stilgelegd nadat Christian Eriksen onwel werd op het veld.

Het was debutant Finland dat sterk begon, maar Denemarken nam al gauw de regie over. Na een corner van Eriksen waren de Denen al snel gevaarlijk en niet lang daarna moest doelman Hrádecky redding bieden na een afstandsschot van Wind. Na een kwartier spelen een flinke kans voor de Denen. Een voorzet van Braithwaite werd door Højbjerg op doel gekopt, maar doelman Hrádecky slaagt erin de bal over het doel te duwen. Het was echt wachten op de openingsgoal van de Denen. De Finnen hielden echter stand zonder zelf echte kansen te krijgen.

In de 43e minuut werd de wedstrijd stilgelegd nadat oud-Ajacied Christian Eriksen uit het niets naar de grond ging en vervolgens geruime tijd moest worden gereanimeerd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar zijn toestand inmiddels stabiel is. Op verzoek van beide elftallen werd de wedstrijd om 20.30 uur hervat.

Nadat de wedstrijd was hervat was het spelbeeld onveranderd, met eenrichtingsvoetbal richting de Finse doelman. Tegen alle verwachtingen in kwam Finland in de 60e minuut op voorsprong. Het was Pohjanpalo die de eerste Finse goal ooit op een EK eindronde scoorde nadat hij teveel ruimte kreeg. In het vervolg waren het wederom de Denen die het meeste balbezit hadden.

In de 74e minuut kreeg Denemarken een penalty nadat Poulsen neerging in het strafschopgebied. De penalty van Højbjerg was echter te zacht ingeschoten waardoor doelman Hradecky er geen enkel probleem mee had. Drie minuten voor tijd een levensgrote kans voor Denemarken. Hradecky sloeg naast een hoge bal, maar Poulsen kon in zijn rug niet profiteren van de misslag. Ook in het restant van de wedstrijd kwamen de Denen, ondanks de betere ploeg te zijn, niet tot scoren.