Judoka Steenhuis beëindigt loopbaan Verkerk in strijd om WK-brons

Op het wereldkampioenschap judo in Boedapest heeft Nederland een vierde medaille te pakken en ook dit keer was het brons. De vrouwen tot 78 kilogram kwamen in actie, net als de mannen tot 100 kilogram.

Bij de vrouwen had Nederland twee wereldtoppers op de mat: oud-wereldkampioene Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis, die door haar meer recente resultaten - zoals een onderling duel op het EK in april - gekozen werd om Nederland op de Olympische Spelen te vertegenwoordigen. Verkerk besloot daardoor haar carrière na het WK van dit jaar af te sluiten.

De ervaren Verkerk begon met winst op de Tsjechische Alice Matejckova, vervolgens moest de voor haar zo bekende Braziliaanse Mayra Aguiar er ook aan geloven. Anna-Maria Wagner uit Duitsland was echter te sterk in de kwartfinales. Steenhuis versloeg de Algerijnse Kaouthar Ouallal, de Sloveense Patricija Brolih en Inbar Lanir uit Israël, maar verdedigend wereldkampioene Madeleine Malonga uit Frankrijk was in de halve finales te sterk.

Verkerk en Steenhuis streden zo tegen elkaar om brons en ook dit keer was Steenhuis simpelweg beter, waarmee Verkerk's indrukwekkende carrière voorbij was. De Japanse Mami Umeki klopte Anastasiya Turchyn uit Oekraïne om de andere bronzen medaille, maar de finale leverde een verrassing op: Wagner kreeg Malonga onder de duim en wist de wereldtitel naar Duitsland te halen.

Bij de mannen won Simeon Catharina van de Oostenrijker Aaron Fara, waarna hij het de Georgische grootmeester Varlam Liparteliani even moeilijk maakte - niet moeilijk genoeg. Michael Korrel klopte Tevita Takayawa uit Fiji, de Braziliaan Rafael Buzacarini en de Fransman Alexandre Iddir, maar in de halve eindstrijd was de Portugese wereldkampioen Jorge Fonseca ook voor hem te sterk.

Korrel ging in de strijd om brons onderuit tegen Liparteliani, wiens pas 19-jarige landgenoot Ilia Sulamanidze de Canadees Shady El Nahas versloeg om het andere brons. De finale ging tussen Fonseca en de Serviër Aleksandar Kukolj, wat op een prachtige wijze afgesloten werd: Fonseca gooide Kukolj zeer fraai op de rug, waardoor hij de wereldtitel met louter ippons verdedigde.